Håll tummarna i morgon för Zakaria Gustafsson Elabbas

I morgon torsdag kl 10, kliver han in i handlingen. 13-årige Zakaria Gustafsson Elabbas representerar AIK och Stockholm i juniorklassen, när SM i Precisionsskytte avgörs under RF:s och SvT:s SM-vecka i Malmö.

I morgon torsdag den 27 juni kl 10, är det dags för AIK:s 13-årige junior Zakaria Gustafsson Elbabbas att kliva in i den nationella hetluften. På Posthusplatsen vid Malmö Centralstation, avgörs SM i Precisionsskytte under den SM-vecka som Riksidrottsförbundet och Sveriges Television samarrangerar.

Precisionsskytte består av fem st olika skyttestationer, där bouleklotet som ska skjutas ligger placerat på olika sätt. Ibland finns klot eller en liten träkula framför. Ibland finns det klot bredvid. Dessa får inte träffas eller snuddas. Varje station skjuts på fyra olika avstånd: 6 meter, 7 meter, 8 meter och 9 meter.

Duellskytte

Två och två ska de tio kvalificerade deltagarna, duellskjuta om en plats i kvartsfinalen. Duellskytte innebär att två tävlande turas om att skjuta ett klot på varje avstånd. Skjuts klotet ur ringen och det egna klotet stannar kvar, får den tävlande 5 p. Åker både det egna klotet och det som ska skjutas ut ur ringen, får den tävlande 3 p. Träffas klotet som ska skjutas men utan att åka ut ur ringen, får den tävlande 1 p. Träffar eller snuddar den tävlandes klot vid hindren framför eller bredvid klotet som ska skjutas, blir det ingen poäng. Den femte och sista stationer består av en liten träkula med tre cm diameter, som ska träffas eller skjutas ur ringen. Inte helt lätt…

Kval till kvartsfinal

Kvalet till kvartfinalerna börjar kl 10, torsdagen den 27 juni. Vinnarna i var och en av de fem duellerna plus de tre förlorare som skjutit högst poäng, tar sig till kvartsfinalen på eftermiddagen kl 15.30. Även kvartsfinalerna avgörs med duellskytte, där de fyra vinnarna i varje duell går till semifinal. Den avgörs kl 10 på fredag morgon 28 juni. Vinnarna i de två semifinalduellerna möts sedan i en tv-sänd final kl 13.30 på fredagen.

Började i november

I november -18 bestämde sig den då 12-årige Zakaria Gustafsson Elabbas, för att börja spela petanque (eller boule som vi ofta säger i Sverige) på riktigt. Under vintern/våren har han tränats av AIK Boules ordf Jonas Almquist. Nu i maj, sex månader senare, vann han Stockholmskvalet till  juniorklassens SM i Precisionsskytte. I JDM-finalen fullkomligt krossade han den ett par år äldre Tim Duvenfeldt, som just tagit plats i juniorlandslagstruppen.

Möter en duktig junior

Precis som i all annan precisionsidrott, handlar det om att hålla nerverna i styr och behålla sitt lugn. Varje poäng är viktig.

I kvalduellerna om en plats i kvartsfinalen möter han Felicia Björling, ett juniorlöfte från Linköpingsklubben Lejonkulan. Felicia vann SM-kvalet i både junior- och damklassen i Östsvenska distriktet.

   

Fride Olsen                                                                                            Lucas Rudin

Annars domineras JSM i Precisionsskytte av rutinerade landslagsjuniorer som Lucas Rudin, Fride Olsén, Hugo Åkesson och Sebastian Kallionpää. Alla fyra har sedan tidigare hållit sig mycket långt framme i junior- (och även i senior-) klassen i Precisionsskytte. Oddsen är inte alltför höga på att just dessa fyra kommer att stå i semifinalerna på fredag morgon.

Men så är det detta med att hålla styr på både nerver och teknik, och att kunna prestera när det gäller som mest. Precis som i all annan idrott, uppskattas det när tävlande kliver fram och smäller favoriter på fingrarna.

Bara att vinna SM-kvalet i Stockholmsdistriktet i sin första riktiga tävling är en jätteframgång, säger AIK Boules ordförande Jonas Almquist.

– Zakaria är ett stort framtidslöfte, som kan ta sig in i juniorlandslagstruppen om två-tre år om han vill och bestämmer sig för att satsa på det.

– All idrott är som ett Maratonlopp, om man vill ta sig ända fram till elit- och landslagsnivån. Man måste jobba, jobba och jobba, men inte heller glömma bort att ha roligt. Ha tålamod och inte ställa resultatkrav på sig. Det är först om några år, som allt ska sitta och pusselbitarna falla på plats. Klarar man det, kommer de viktiga resultaten förr eller senare.

– Zakaria är ung och har tiden för sig. Tycker han att det är roligt och vill satsa på allvar, kommer AIK Boule att stötta honom så mycket vi bara kan.

Men först gäller det kvalet i morgon bitti torsdag, till en plats i JSM:s kvartsfinaler i Precisionsskytte. Naturligtvis håller vi alla tummar, för den unge AIK:aren.