Kallelse till Årsmöte i AIK Boule

Guld i Klubb-DM och silver i Svenska Cupen/Dam, sedan stängdes säsongen 2020 ned. Och precis som 2020, skjuts nu Årsmötet 2021 upp till sommaren p g a pandemin och samarrangeras då med 10-årsjubileet. Men redan nu kan du läsa årsmöteshandlingarna.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR A.I.K. BOULEFÖRENING 2020

Efter ett mycket framgångsrikt 2019 både sportsligt och som förening, var känslan god inför 2021. Guld i Lag-DM och silver (med mersmak) i Sv Cupen/Dam, gav året en fin start. Träningsgruppen med ett 15-tal gymnasieelever, började redan bära frukt efter ett halvår. I februari öppnade sig också möjligheten till en egen tävlingsanläggning i Nacka Strand med 8 st fullstora och tuffa banor, läktare och restaurant vid vattnet. 

 

Sedan slog pandemin till…

 

Tävlingssäsongen ställdes in i mitten av mars. Årsmöten ställdes in och flyttades fram. Inomhusträningen stängdes ned både på senior- och ungdomsidan  Nacka Strand-projektet fick maka på sig för en ekonomiskt mer lukrativ Padelanläggning. Vi fick dock en sommarlucka i eländet där vi kunde passa in såväl Årsmöte, småskaliga tävlingar i Södertälje och en derbyvinst mot Hammarby IF Boule. Annelie Westin och Calle Strandberg kunde dessutom fira sommaren som 1:a och 2:a på svensk elitranking.

 

Sedan slog Andra vågen till. 

 

Ingen inomhusträning, utom för barn och ungdom. Inga inomhustävlingar. Ett Sverige som gått mot restriktionslättnader och 500 pers-restriktioner vid offentliga tillställningar, tvingades hastigt till nedstängning. I november kom även förbudet mot inomhusträning för barn och ungdomar.

 

2020 blev ett annorlunda år och hur 2021 kommer att utveckla sig, vet vi inte än. Vi vet att Inomhus-SM (fd Sv Cupen/Öppen) och Sv Cupen/Dam spelas efter sommaren. Samarbetet med Franska skolan fortsätter. Arrangörsgruppen planerar för ett nytt SPI och fler tävlingar. Förhoppningsvis kommer såväl DM, seriespel och SM att kunna spelas – planeringen är i full gång både i distriktet och i förbundet, även om smitt- och vaccinationsläget gör att distriktets och förbundets resp Tävlingskommittéer avvaktar med beslut tillsvidare.

 

Ett dystert moln är också att antalet tävlingslicenser i förbundet, är halverat jämfört med samma period förra året. Så ser det även ut internationellt. Även i AIK Bf ser vi ett medlemstapp. Det innebär att både vi som förening, Stockholmsdistriktet och Sv Bouleförbundet möter 2021 med en betydligt magrare plånbok än normalt. Dessutom får UK-gruppen ett styvare jobb med seriespelsplaneringen. Jakten på en Elitserieplats fortsätter, men sedan? Div 2- eller Veteranlag? Men med två lag högt uppe i seriesystemet, borde AIK Bf vara en attraktiv klubb för hungriga, ambitiösa spelare som inte kan vara säkra på att ta ordinarie plats i sina nuvarande klubbar. I år 2021 har AIK Bf dessutom fått 13 500 kr i RF-bidrag till veteranverksamheten, så när restriktionerna släpper ska vi väl kunna åstadkomma ett lyft även på veteransidan. Kanske blir 2021 också året när några av våra gymnasieelever från Franska skolan, tar klivit in i tävlingsspelandet.

 

Så även om Covid19 lagt sig som en blöt filt över svensk boule 2020 och början av 2021, så skymtar ljuset i tunneln. Det finns mycket energi som bara väntar på att få släppas lös, både i styrelsen, bland våra medlemmar och i Arrangörsgruppen. Tillsammans ska vi göra det bästa vi kan av boule-året 2021, så att 2022 blir året när vi växer oss större, starkare och framgångsrikare som bouleförening än vi var före pandemin.

 

Framåt tillsammans! 

 

Stockholm 13 mars 2021

 

Jonas Almquist

Ordförande

 

VERKSAMHETSBERÄTTELSE/UK-GRUPPEN

 

2020 blev ett konstigt år med få tävlingar. De få tävlingar som ändock blev av, var vår egen tävling Stockholm Petanque Invitational (SPI), där vårt Vet-lag stod upp bra trots svårt motstånd och bl a slog Maria Petanques meriterade Vet-lag. I Öppna klassen var vi ännu närmare en semifinalplats än förra året, trots tufft motstånd i form av Maria Petanque och Sörbyängen (som sedan vann turneringen).

 

Vi ställde upp i Sv Cupen/Dam och tog oss till final genom att bl a slå förra årets cupvinnare Coccinelle, ett lag vi sedan förlorade knappt mot i finalen. Med silvret visade vi än en gång att vi har ett av Sveriges bästa damlag.

 

I Sv Cupen/Öppen förlorade vi kvalet mot det lag som kom 3:a i Elitserien 2019.

 

I det årliga Triangelderbyt med Djurgårdens IF Boule och Hammarby IF Boule, lämnade Djurgården Boule walk-over p g a pandemin. Istället blev det ett rent derby mot Hammarby Boule i Rålambshovsparken, en jämn tillställning som vi tillslut vann. Extra roligt att många fick vara med och spela, och på så sätt bidra till derbysegern. Det stärker klubbkänslan.

 

Covid19 innebär stora utmaningar 2021. Veteranlaget är svårbedömt, eftersom vi inte vet hur många som kommer att förnya licensen. Eller ska vi prioritera spel i Div 2 och försöka hålla oss kvar där? I nuläget har vi bara 7 st licenser i Öppen klass och 8 st i åldersgruppen +55. 

 

Målsättningen för 2021 är att ta igen förlorad mark på licenssidan när pandemin är över. AIK Boule borde vara en attraktiv klubb, med elitsatsande lag i Div 1 och ett lag som just klivit upp i Div 2. Veteranansvariga Hasse Liljecrantz och Yves Jöel-Ronzier har fått ett RF-bidrag på 3 000 kr för att utveckla Veteranverksamheten och locka nya spelare.

 

De sportsliga målen för Div 1-laget 2021, är att gå upp i Elitserien. Om det sedan blir ett Div 2- eller Veteran-lag, får medlemmarna avgöra när vi närmar oss seriespelet.

 

För Inomhus-SM (fd Sv Cupen/Öppen), är den sportsliga målsättningen en Topp 3-placering.

 

För Sv Cupen/Dam är det bara Guld som gäller. Kapaciteten finns för det.

 

För Veteranlaget är målsättningen att ta sig vidare från kvalspelet till finalspelet.

 

VERKSAMHETSBERÄTTELSE/ARR-GRUPPEN

 

AIK Boule har pandemin till trots, arrangerat flera tävlingar under 2020. Tävlingsåret inleddes med Stockholm Petanque Invitational (SPI). Nytt för detta året var att SPI utökades till att både spelas i Öppen klass och Veteranklass. Tävlingarna vanns av Sörbyängen (Öppen klass) respektive Boulero (Veteranklass). SPI visade sig återigen vara en mycket uppskattad tävling.

 

Utöver SPI arrangerade AIK Bf även ytterligare fyra tävlingar i Södertälje. Tre under sommaren och en under början av hösten. Fler tävlingar var planerade under året men dessa blev inställda på grund av den rådande pandemin.

 

Pandemin gör det svårt att planera arrangemang under 2021 men Arrangörsgruppen har som ambition att arrangera SPI 2021 under tidig sommar. Utöver detta avser Arr-gruppen att arrangera ytterligare ett antal mindre tävlingar under året.

 

VERKSAMHETSBERÄTTELSE/UNGDOMSBOULEN

Vårens träningar hann knappt börja innan pandemin slog till, och det påbörjade samarbetet med Franska skolans gymnasium fick avbrytas. Målsättningen för läsåret 2019/2020 var att se om det skulle gå att få ihop ett seriespelslag. När träningsverksamheten fick avbrytas i början av mars, var det flera av gymnasieeleverna som fått en mycket positiv teknikutveckling (våga höga lägg och järnskott). I o m nedstängningen i mars, gick det inte att i slutet av vårterminen fastställa status på elevgruppen. En stor del av eleverna i ”pionjärgruppen” var dessutom Årsk 3-elever, som lämnade skolan på försommaren. Det fanns m a o en osäkerhet kring fortsättningen.

 

Desto roligare var det därför att konstatera att 6 st av eleverna (fyra tjejer och två killar) hade fått upp ett eget tävlingsintresse, varav de fyra tjejerna bildat ett lag som vann National League-turneringen på Boulebar i början av sommaren. Av de två killarna, visade Léo Bastien stor potential med sina plomberingar, 10 m-järnskott och sitt ”franska” tänk taktiskt. 

 

Uppstarten höstterminen 2021, blev också positiv. Efter ett arrangemang i Prins Bertils Boulehall, anmälde sig 15 st nya elever till bouleverksamheten. Tyvärr hann inomhusträningen i Liljeholmshallen knappt komma igång, innan den totala nedstängningen slog till. Vid det laget hade 11 st nya elever skrivit in sig i AIK Bf.

 

I februari ändrade FHM restriktionerna vilket möjliggjorde för ungdomar upp till 20 år att träna inomhus. Det gjorde det möjligt att öppna upp träningarna med eleverna från Franska skolan. Det är viktigt att gruppen får så många träningar som möjligt under våren, så att bouleintresset verkligen fäster och att det finns elever som kan ta verksamheten vidare i höst. 

 

Jonas Almquist ansvarade för träningarna våren 2020, och Eric Jonsson ansvarade för träningarna hösten 2020.

 

Samarbetet med AIK Ungdomsfotboll har pga pandemin, tvingats till en paus under 2020. Även Sommarlovsboulen har tvingats till en paus 2020.

 

Målsättningen för 2021 är att knyta avgångseleverna närmare till AIK Boule, så att de fortsätter att spela boule regelbundet och kommer in i tävlingsverksamheten. En förhoppning är också att AIK Bf:s damlag tar på sig att knyta kontakt med tjejlaget så att de kommer in i gänget och får tävlingsrutin. Tjejerna är 17-18 år och återväxten på damsidan i U23 i förbundet, är svag. Både AIK Bf och Sv Bouleförbundet, har mycket att vinna på ett mentorskap på damsidan.

 

Den andra målsättningen är att under 2021-2022 lansera en kampanj med syfte att skapa Sveriges största barn- och ungdomsverksamhet inom boulen. 

 

Beroende på smitt- och vaccinationsläget, är det svårt att redan nu våga planera för Sommarlovsboule sommaren 2021. Vi vet inte heller hur Solna Stads planering ser ut 2021. 

 

Barn- och Ungdomsverksamheten bedrivs med Nolltaxa och finansieras helt med bidrag. 

 

A.I.K. Bouleförening har 2020 …

 … varit representerade i Sv Bouleförbundets styrelse genom Jonas Almquist

… varit representerade i Stockholms Bouleförbunds (StBf:s) styrelse genom Mimi Bernström

… varit representerade i StBf:s Tävlingskommitté genom Jörgen Andersson

 

Calle Strandberg och Eric Jonsson har påbörjat sina tränarutbildningar.

Jonas Almquist har Steg 2-tränarutbildning och behörighet att utbilda tränare på Steg 1- och Steg 2-nivå.

Calle Strandberg har distriktsdomar-behörighet.

 

Styrelsens sammansättning 2020:

Jonas Almquist, Ordförande och Ungdomsansvarig

Kenneth Runeborg, Vice ordf och UK-gruppen

William Wahman, Kassör och Arr-gruppen

Eric Jonsson, Sekreterare och Ungdomstränare

Krister Lindberg, UK-gruppen

Hans Liljecrantz, UK-gruppen och Veteranansvarig

Veteranansvariga: Hans Liljecrantz, Yves Jöel-Ronzier

Valberedning: Tanja Westin, Yves Jöel-Ronzier, Helene Palovaara Di Tella

Revisor: Stefan Widenholm

AIK Hs-kontakt: Jan Wallin

 

VALBEREDNINGENS FÖRSLAG FÖR 2021:

 

Jonas Almquist – Omval Ordförande 1 år

William Wahman – Omval Kassör 2 år

Stefan Widenholm – Omval revisor 1 år

Eric Jonsson, Krister Lindberg och Hans Liljecrantz har 1 år kvar på sina mandatperioder. Kenneth Runeborg har avböjt omval.