Kvartsfinalklara på SM

AIK Boule är klara för finalspelet i SM i Jönköping 3 – 5 september. Regerande svenska mästarna i Damtrippel, är klara för kvartsfinal. För första gången är AIK dessutom klara för kvartsfinal i den sk Öppna klassen.

I mitten av mars 2020, slog pandemin till. Idrotter drabbades olika hårt. För boulen innebar det lockdown för all tävlingsverksamhet på distrikts- och förbundsnivå. Bara en lucka för små lokala tävlingar, skapades sommaren 2020 innan även den möjligheten försvann i och med den sk Tredje Covid19-vågen.

I början på sommaren 2021, öppnades för möjligheten till inte bara tävlingar utan även lite större tävlingar. I mitten av juli släpptes så allt tävlande fritt. För boulens del har det inneburit en rivstart för att klara av såväl DM som SM, seriespel och Svenska Cupen inkl kvalet till Europacupen. I praktiken innebär det mästerskapstävlingar i princip varje helg fr o m helgen 17 – 18 juli och fram till början av september.

Men 1,5 års lockdown för både träning och tävling (2/3 av säsongen spelas och tränas inomhus), ökar pressen på både föreningarna och spelarna. Kort förberedelsetid och begränsade möjligheter att hitta tävlingsformen, när SM-guld från 2019 nu ska försvaras. Dessutom väntar VM för damer och juniorer i Thailand i nov – dec.

I helgen den 24 – 25 juli spelades Stockholms SM-kval i single och trippel. Trippeln är den mest prestigefyllda grenen inom boulen.

AIK:s Damtrippel (systrarna Annelie och Tanja Westin och Helene Palovaara Di Tella) som tog SM-guld i Linköping 2019, visade sin klass och att de tänker försvara sitt SM-guld. Trippeln fick en relativt enkel resa fram till den kvartsfinal som väntar i Jönköping 3 – 5 september.

Glädjande men inte lika förväntat, var att AIK:s Herrtrippel (Krister Lindberg, Calle Strandberg och William Wahman) fightade till sig en kvartsfinalplats i den Öppna klassen. Det är första gången en Herrtrippel i AIK tar sig så långt på SM. På SM i Linköping 2019 nådde man 1/8-finalen, men nu är man en match från pallplats.

Calle Strandberg, William Wahman och Krister Lindberg

Singel har inte varit AIK Boules gren. Bortser vi från Robert Beijmos DM-guld 2018, har framgångarna lyst med sin frånvaro. På herrsidan föll Calle Strandberg i årets semifinal, efter en vacker och övertygande seger i kvartsfinalen mot rutinerade Jesper Skult.

Desto större dominans var det i Dam-singeln, med två AIK:are i semifinalerna. AIK:s Helene Palovaara Di Tella bjöd på stor spänning sedan hon tappade en stabil 10 – 2-ledning till 10 – 9, innan hon kunde knyta ihop säcken.

På banan bredvid var situationen den motsatta. AIK Boules mest meriterade damspelare, Annelie Westin, mötte förre AIK:aren Annelie Ehrenros och hamnade snabbt i ett jobbigt underläge. Westin fick kriga sig till poäng efter poäng, för att tillsist komma ifatt och kvittera till 11 – 11, innan hon kunde ta de två 1:or som betydde seger.

I finalen vann sedan Annelie Westin över sin klubbkamrat Helene Palovaara Di Tella, som inte var ledsen för det – de båda AIK:arna är bägge kvalificerade till 1/8-finalen i SM-slutspelet i Jönköping.

AIK Boules främsta merit i Damsingeln på SM, är Tanja Westins 1/4-final 2018 i Karlstad. Annelie Westins främsta merit är 1/8-finalen i Linköping 2019. Helene Palovaara Di Tella har även hon som bäst en 1/4-plats, men då i sin gamla klubb Maria Petank 2017. Två AIK:are i Damsingelns 1/8-finaler på SM i Jönköping, öppnar för AIK Boules främsta framgångar på SM i Damsingeln.

På SM i Linköping blev det två stycken SM-guld. Ska vi våga hoppas på tre medaljer?

Vi önskar de slutspelsklara AIK:arna all lycka till.