Matilda Johansson – målfarlig sjukgymnast

Matilda Johansson återkommer till AIK efter ett sabbatsår och tre säsonger i Hammarby IF. Under de senaste åren har hon utbildat sig, men hon vill nu satsa på bandy och återvänder bl.a. av det skälet till AIK.

Matilda Johansson – vad har du för bakgrund?

-Jag är 26 år och kommer från Nässjö. I Nässjö var jag med om att vinna SM-guld med IFK Nässjö. Därefter spelade jag två säsonger för AIK och även där vann jag SM-guld. Efter mina år i AIK spelade jag tre säsonger i Hammarby IF och förra året tog jag ett sabbatsår. Jag flyttade till Stockholm -11 för att studera. Först tänkte jag bli ingenjör men ändrade mig och läste till sjukgymnast. Även om jag är klar sjukgymnast studerar jag extra till en magisterexamen. Jag är anställd på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge där jag mest är på IVA (intensivvårdsavdelningen). Jag har två boenden, men mest bor jag i Huddinge med min flickvän.

Varför började du spela bandy?

-Min pappa, som tyvärr gått bort, var en profil i Nässjö och var den som byggde upp IFK Nässjö. Av denna anledning är det inte konstigt att jag började med bandy. Jag spelade även fotboll i IFK Nässjö, men jag slutade med det när jag var 16 år och fått en korsbandsskada. Fri idrott sysslade jag också med. Min gren var 400 m och jag gjorde under 60 sekunder som 16-åring.

Vilken spelartyp är du?

-Jag spelar forward och gör en hel del mål. Jag anser att jag är oförutsägbar, explosiv och svårstoppad när jag fått upp farten.

Har du några speciella intressen?

-Jag har sysslat mycket med musik och var tills nyligen med i ett band. Vi var tre personer och jag spelade gitarr och sjöng. Vi har faktiskt spelat in en del låtar. För tillfället vilar dock bandet. I övrigt räcker tiden bara till att umgås med familj och vänner.

Varför kom du tillbaka till AIK och hur är det att vara tillbaka?

-Jag kände att jag ville satsa igen och då ville jag spela i ett bra lag med möjligheter. I det läget var det bara AIK som gällde. Det lockade också att få spela med gamla barndomskamrater som Hanna Brusberg och Frida Erlandsson. Jag gillar den seriösa framtoningen i AIK och känslan av att damlaget är viktigt.

Vad tror du om den kommande säsongen?

-Jag tror att den innebär att vi som lag kommer att bli bättre för varje match. Målet är givet: SM-guld! Jag vill inte ange ett antal mål som jag ska göra, utan säger att det får bli ett tillräckligt antal!

Text: Erik Ekwall
Foto: Anders Henrikson