Medaljregn över svartgula nyförvärv

Medaljregn över svartgula nyförvärv 10 aktiva och fyra ledare i AIK Friidrotts nystartade “Team 127” åkte i helgen (13-15 januari) till Örebro för att tävla och ha kul tillsammans. Det blev på alla sätt en mycket lyckad helg med medaljregn, personliga rekord och årsbästaplaceringar.

Örebro Indoor Games är en stor tävling som lockar många av Sveriges bästa friidrottare. Hård konkurrens, inte minst för de som är födda 2001 eftersom de även ställdes mot ett år äldre tävlande.

Tävlingarna ägde rum i Tybblelundshallen och för de flesta var det den första inomhustävlingen för säsongen. Det var nu man skulle se resultatet av höstens och vinterns träning. Men inte minst, detta var för de flesta den första tävlingen för AIK Friidrott. Team 127 är benämningen på den grupp som anslöt till AIK inför det nya året och som har sin träningshemvist i Sätrahallen söder om Stockholm.

Kanske bidrog AIK-tröjan till alla fina prestationer och den smått fantastiska medaljskörden: fem guld, ett silver och två brons! Tolv personbästa blev satta och många platser på den svenska årsbästalistan besattes av våra duktiga ungdomar som visade att de tillhör den absoluta Sverigetoppen. På årsbästalistan listas de 20 bästa resultaten i respektive ålder och gren för inomhussäsongen 2017.

Här en genomgång av prestationerna:

Ella Sjöblom blev dubbel guldmedaljör i flickor 15 år med två solklara segrar. Först genom att på lördagen vinna 200 meter på tiden 25,97 med en dryg sekund till godo till tvåan. Dagen efter vann hon 60 meter med hela tre tiondelars marginal i finalen. Det var dock i försöket som Ella sprang snabbast då hon gick i mål på tiden 7,97. Därmed placerade hon sig som tvåa på årsbästalistan på 200 meter, och som trea på 60 meter.

Gustav Gahne vann också två guld. Gustav, född 2001, tävlade i klassen pojkar 17 år. Han sprang hem segern på både 400 meter och 1500 meter. Gustav visade att han både är en vass spurtare och att han kan springa taktiskt bra. Gustavs tid på 400 meter, 52,73, var nytt personbästa och placerar honom på fjärde plats på årsbästalistan. 1500 metersloppet blev ett taktiklopp och med personbästatiden 4:29:50 placerar han sig på femte plats på årsbästalistan.

Den femte guldmedaljen tog Agnes Ekman, född 2001, i längdhopp för flickor 17 år. I en fin hoppserie avgjorde hon tävlingen i sitt femte hopp som noterades till nytt personbästa, 5,43. Det räckte för att ta henne upp på andra plats på årsbästalistan. På söndagen satte Agnes personbästa på 60 meter med tiden 8,24 och knep därmed plats 20 på årsbästalistan.

Vera Sjöberg, också hon född 2001, tävlade i kvinnoklassen på både 800 meter och 1500 meter. På lördagen vann hon bronsmedalj i ett mycket jämt lopp på 800 meter på tiden 2.22,59, nytt personbästa, bara en dryg sekund efter segraren (800 meter finns inte med på årsbästalistan för flickor 16). Efter sitt livs första 1500-meterlopp dagen efter fick hon kliva upp på pallen igen. Vera tog silver med tiden 5.06,69, och gick rakt in på sjätteplats på årsbästalistan.

En bronsmedalj blev det också till Hanna Enlund, född 2001, som i sitt första 400 meterslopp någonsin imponerade med tiden 62,54 och därmed tog sig in på elfte plats på årsbästalistan.

Albin Wägmark, född 2001, som nyligen börjat springa häck, imponerade genom att ta sig till final på 60 meter häck. I finalen blev konkurrensen från de ett år äldre för svår och Albin slutade sjua. Albins finaltid, 8,75, är utöver nytt personbästa, mycket konkurrenskraftig på årsbästalistan för pojkar 16 där han nu ligger på femte plats. I längdhopp för pojkar 17 år knep Albin sjätteplatsen och placerade sig samtidigt på 15’e plats på årsbästalistan med 5,62.

Marcus Hagerud, född 2001, ställde upp på 60 meter för pojkar 17 och i 200 meter för män. Marcus satte personbästa i båda grenarna och tog sig till final på 60 meter. Hans nya personbästa på 60 meter, 7,54, räcker till fjortonde plats på årsbästalistan.

Xander Friberger, född 2000, satte personbästa med tiden 7,79 på 60 meter och med tiden 24,56 på 200 meter.

Adel Araya, född 1998, fick ett stökigt 1500-meterslopp för män. Tiden 4.19,46 räcker ändå för att placera honom på sjunde plats på årsbästalistan.

Nicoline Lundin tävlade inte utan följde med som kompis och supporter. Med sitt glada humör bidrog hon till den goda stämningen och till den mycket minnesvärda premiärresan som AIK:are.

Många av loppen finns på Youtube. Sök på ”Örebro Indoor Games 2017”.

Nya tävlingar väntar och vi kommer att fortsätta rapportera om AIK Friidrotts framfart.

Text: Per Ekman, ledare AIK Friidrott