Motivation slår klass när AIK vinner Svenska Cupen-kvalet

AIK:s veteraner fick en riktigt svår kvallottning, i kvalet till Svenska Cupen/V55:s finalspel. Men när krutröken lagt sig, stod AIK Boule som gruppvinnare. I mitten av november tar AIK Boule nu plats som en av åtta klubbar, i kampen om Cuptiteln.

En av klubbarna kom på 5:e plats i VeteranElitserien. En annan klubb spelar i VeteranElitserien nästa säsong. Den tredje klubben kom 2:a i Div 1 Norra. Så såg meriterna ut för motståndarna i AIK Boules kvalgrupp, till Svenska Cupen/V55:s finalspel.

AIK Boule hade lottats in i troligtvis en av de tuffaste kvalgrupperna, när kvalspelet skulle avgöras i Uppsala i helgen. AIK:s omeriterade veteranlag som just klarat av sin första säsong i seriesystemet (Div 4). Men som i all annan idrott slår motivation klass, och AIK Boules motivation brottade ned motståndet.

Lördagen kunde dock ha börjat bättre. En svidande förlust i första ”mötet” (varje ”möte” består av två st trippelmatcher och tre st dubbelmatcher), tvingade AIK att möblera om laget rejält. De två ”nöd”-reserverna Håkan Berglund (med nyopererat knä) och Jonas Almquist (med trasig menisk i stödjebenet), fick sättas in i nästa möte. Inte helt optimalt men med bytena kom också vändningen, i form av seger mot Stockholms äldsta bouleförening Fagersjö. En förening som fostrat många landslags- och elitspelare, och som tillhört svenska eliten i flera decennier i både Öppen och Veteranklassen.

I dagens tredje och sista möte väntade dagens på pappret svåraste motståndare, Boulesjevikerna (Bsj) – en annan av Stockholms äldsta bouleföreningar. Från början en ”artistklubb”, startad i början av 1980-talet av musikartister och skådespelare som t ex Dan Ekborg. Sedan dess har klubben, precis som Fagersjö, fostrat många elit- och landslagsspelare och haft lag i toppen av Elitserien och VeteranElitserien parallellt. Veteranlaget hör fortfarande till ett av Sveriges fem bästa.

Men när krutröken lagt sig efter det sista ”mötet”, hade AIK Boule inte bara besegrat Bsj (5:a i VetElitserien) med 4-1 i matcher – AIK Boule stod även som slutsegrare i kvalgruppen.

AIK Boule är nu en av åtta st klubbar, som lördagen den 16 november ska göra upp om de fyra semifinalplatserna söndagen den 17 nov. Finalen i Sv Cupen/V55 spelas sedan, senare samma söndagseftermiddag.

Lika lite som någon förväntade sig att AIK Boule skulle gå ur den tuffa kvalgruppen som vinnare, lika lite förväntar sig någon att AIK Boule nu ska ta sig till semifinal och minst bronsmedalj. Man ska dock aldrig säga aldrig. Att motivation slår klass, har AIK Boule redan bevisat. Hur långt motivationen och den taktiska smartheten räcker, vet vi den 16-17 november.