Obesegrade och serieseger i Div 2 men snubbel på mållinjen i Div 1

Skulle AIK Boule ta steget upp i Elitserien? Skulle AIK Boules reservlag mäkta med att säkra seriesegern? Det blev en spännande finalhelg där AIK Boule fick se sig slagna på mållinjen, men också en helg där reservlaget höll undan och vann sin serie obesegrade.

Vissa framgångar är roligare att berätta än andra. För tre säsonger sedan, startade AIK Boule upp ett Div 4-lag. Något allvarligare syfte fanns inte, utan mest kunna erbjuda ett breddlag för de som vill tävla men inte har tiden eller lusten att träna så mycket som krävs för spel på en högre nivå.

Ibland blir det inte som man tänkt…

Div 4-laget vann sin serie och gick upp i Division 3. Säsongen efter, traskade man på och vann serien. Den tredje säsongen var det så dags för Div 2. Det är en ganska hög nivå i seriespelet, med klubbar och spelare som vill nå elitnivå. För även inom boulen gäller maximen att träna som om man var på en högre nivå: Vill du t ex spela som ett Div 2-lag, måste du träna som ett Div 1-lag. Målet sattes lågt – laget skulle försöka hålla sig kvar i Div 2.

Ibland blir det inte som man tänkt…

Redan efter de tre inledande omgångarna, tog reservlaget täten som serieledare. Efter ytterligare två omgångar, när serien vände, höll reservlaget fortfarande ställningarna som serieledare. Alla var överraskade, både klubben och de sk expertkommentatorerna. Frågan var hur länge det skulle hålla.

Efter åtta av tio omgångar, behöll AIK Boule sin serieledning. När en omgång återstod, räckte det för AIK Boule att spela oavgjort för att säkra seriesegern. Samtidigt möttes 2:an och 3:an i tabellen för att göra upp om uppflyttningen till Div 1 – för som AIK:s reservlag, får laget inte spela i en högre division än Div 2. Samtidigt finns det ju en subtil charm i att vinna en serie, så att laget som går upp vet att de inte var bäst. Och vinna sin serie gör AIK:s ”reservlag”. För samtidigt som AIK börjar sin sista match, har 2:an och 3:an redan spelat bort varandra från seriesegern. AIK:s reservlag kan bli seriesegrare i kostym, som det brukar heta, och låta matchen sluta som den vill. Men har man gått obesegrade genom serien, känns det lite nesligt att förlora den sista matchen. Så trots att AIK möter ett lag som är nedflyttningshotade och måste vinna mot ett AIK som inte längre har något att spela för, så vägrar AIK förlora. Trots att motivationen inte är på topp, vinner AIK två av de fyra matcherna i mötet och går obesegrade i mål som seriesegrare.

Div 1-laget som kvalade till Elitserien 2019, året innan pandemin stängde ned allt tävlande, hade som mål att ta uppflyttningsplatsen i ett förändrat seriesystem. Borta är upp- och nedflyttningskvalen. I stället går 1:an i varje divison upp och de två sistalagen i varje division ramlar ur.

När seriespelet vände, ledde AIK Boule på bättre målskillnad i en serie där två lag ledde med stor poängskillnad till övriga lag. Det innebar att returmötet mellan AIK Boule och Stockholmslaget TED, kunde bli direkt avgörande. I en serie där flera lag konkurrerar om segern, ökar alltid risken för poängtapp. Det handlar m a o för AIK om att vinna eller spela oavgjort. Med vinst skulle AIK kunna hålla undan ända in i mål. Med oavgjort skulle AIK behålla ledningen men vara tvingade att inte tappa fler poäng än konkurrenten TED.

En tidig lördagsförmiddag tar allt slut. Det är som ett derby mellan två jämnstarka klubbar som slåss om seriesegern, och där det ena laget inte är med från start. Man kan säkert älta orsaker, men TED får en snabb 2 – 0-ledning i matcher. Samma TED som slagit AIK Boule i semifinalen i Inomhus-SM och har ett litet psykologiskt övertag. De följande två matcherna är mycket jämnare, men AIK orkar inte resa sig mentalt ända fram. Seriesegern är i praktiken förlorad och Elitserieplatsen fladdrar iväg åt ett annat håll. AIK Boule slutar 2:a med 7 poäng ned till 3:an. Det säger en hel del om hur överlägsna AIK och TED varit i sin Div 1-serie.

Med seriespelet avslutat, är också förbundsdelen av säsongen i princip avslutad. Tre SM-brons är ett gott resultat, även om det inte är de finaste valörerna. Men vi som håller på med idrott vet hur lite som kan skilja mellan brons och guld. 3:e-platser i de två viktigaste elitklasserna, Öppen trippel och Dam trippel, och en 3:e-plats i Inomhus-SM/fd Sv Cupen Öppen, visar att AIK är med och slåss i den absoluta svenska toppen.

Återstår gör Sv Cupen Dam och Sv Cupen Veteran om en månad. Veteranlaget tog sig till finalspelet 2019 och Damlaget förlorade en väldigt jämn final samma år. Både Veteranerna och Damerna vill nog väldigt gärna lyckas lite bättre än 2019, inte minst Damerna som var så nära att vinna och bör vara extra sugna på att avsluta säsongen på bästa sätt, efter att inte ha lyckats försvara sitt SM-Guld från SM i Linköping 2019.

Det kanske kan bli ett sista medaljglitter, innan hösten tvingar boulespelandet inomhus och försäsongsträningen tar vid inför 2022.