Serieseger och stundande Elitseriekval – Framgångsrik helg för AIK Boule

Kvalplats till Elitserien för Div 1-laget och serieseger i Div 3. Dessutom en hedrande 2:a-plats, endast en poäng efter serievinnarna, för nystartade Veteranserielaget. Det blev en framgångsrik avslutning på den sista seriespelshelgen i Boule.

Trots att flera viktiga spelare saknades i såväl Div 1-, Div 3- och Div 3/Veteran-lagen, klev andra spelare fram och visade stort AIK-hjärta. Inför sista seriespelshelgen låg både Div 1-och Div 3-laget på en tredjeplats, i sina respektive serier. Men när krutröken lade sig på söndagseftermiddagen, hade både Div 1- och Div 3-lagen gripit halmstråna.

För Div 1-laget gällde det att knipa den åtråvärda 2:a-platsen efter suveräna serieledarlaget Club La Boule de Trix från Skövde. Före i tabellen låg Tempête Club de Pétanque från Stockholm, som inlett seriespelet suveränt. Bakom jagade gamla Elitserielaget Fagersjö PetanqueSällskap, Stockholms äldsta boule-petanque klubb.

Under lördagen visade Fagersjö att man tänkte blanda sig i leken om 2:a-platsen, som skulle innebära kvalspel till Elitserien. Samtidigt visade sig Tempête Club de Pétanque ha tappat det flow laget haft under våromgången. Inför söndagen var det helt plötsligt öppet om vem som skulle knipa 2:a-platsen. AIK behövde slå Tempête Club de Pétanque på söndagmorgonen och sedan spela minst oavgjort mot Club La Boule de Trix som inte förlorat en match och defilerat hem seriesegern. Ett tufft utgångsläge.

Men AIK gjorde precis vad som behövdes. Sedan AIK slagit Tempête Club de Pétanque på söndagsmorgonen samtidigt som Fagersjö endast klarade oavgjort mot nedflyttningsklara Svärdsjö, var det klart att AIK skulle ta 2:a-platsen och kvalplatsen till Elitserien med en poängs marginal. Den avslutande matchen mot Club La Boule de Trix blev betydelselös och ett avslappnat AIK kunde avsluta med oavgjort mot Div 1 Norras suveräner från Skövde.

Nu väntar Elitseriekval i Uppsala, helgen 7 – 8 september.

Div 3 var om möjligt ett ännu större getingbo, inför helgen. Serieledande Kajutan från Nynäshamn, jagades av Maria Petanque från Stockholm och med AIK på 3:e-plats. Men lördagen inleddes med att AIK slog BSJ, samtidigt som Kajutan och Maria Petanque spelade oavgjort. AIK hade nu plötsligt häng på tätlagen.

I nästa omgång slår AIK stockholmslaget Boo SK, samtidigt som både Kajutan och Maria Petanque förlorar sina matcher. I omgången efter vinner AIK resp Kajutan vinner sina matcher, samtidigt som Maria Petanque bara får oavgjort mot Boo SK. Nu räcker det med oavgjort för AIK i den avslutande matchen (som också slumpar sig vara seriefinal) mot Kajutan, för att säkra seriesegern och spel i Div 2 nästa år.

Det blir en nervkittlande seriefinal över fyra matcher, där Kajutan inleder med att vinna de första två matcherna. Nu behöver Kajutan bara vinna en match till för att säkra seriesegern. Det ser ut att bli en repris på Div 4 förra året, där Kajutan snuvade AIK på seriesegern på målsnöret och direktkvalificerade sig till Div 3. AIK tvingades istället till att försöka vinna kvalspel mot nedflyttningshotade lag från Div 3, för att följa Kajutan upp till Div 3.

Denna söndag ett år senare, möts AIK och Kajutan igen men nu om den enda uppflyttningsplatsen till Div 2. Ska det bli en repris på 2018?

Efter 0-2 i de inledande två matcherna, behöver Kajutan bara en vinst till för att åter igen knipa seriesegern framför näsan på AIK. Men AIK reser sig i en moralisk kraftsamling och vinner de två återstående matcherna med knappast möjliga marginal (13-10, 13-12). Det krävs t o m domarmätning för att avgöra om AIK eller Kajutan har segerklotet i den avgörande matchen. Så små är marginalerna. Men AIK har det vinnande klotet, kniper den poäng som innebär oavgjort och som säkrar seriesegern i Div 3 och uppflyttning till Div 2 nästa år.

Glada seriesegrare i Div 3

För det nystartade Veteranlaget, blev säsongen både en framgång och en besvikelse. Två lag, AIK och Bill&Boule (BoB), dominerade vårsammandraget. Den enda förlusten AIK tillfogades var just mot BoB. Men eftersom seriedivisionen innehöll sju st lag, var det omöjligt att genomföra dubbelmöten som i andra seriedivisioner. Istället möttes lagen i en enkelserie som avslutades på höstomgångens lördag. Därefter delades lagen i en 3-lagsgrupp och en 4-lagsgrupp.

Man hade kunnat förvänta sig att gruppindelningen skulle ske efter lördagen, där de tre eller fyra bästa lagen samlades i en grupp – dvs i en kvalgrupp om den enda uppflyttningsplatsen. Det skulle göra sista seriespelssöndagen spännande och varje match viktig.

Nu valde Stockholms Bouleförbund (StBf) att dela in grupperna på ett annat sätt, där AIK och BoB spelade i olika grupper. Redan under lördagen medgav Tävlingsansvarig för StBf, att kvalgruppslösningen varit bättre men att man inte velat ändra på gruppindelningen tätt inpå seriespelshelgen. Positivt för BoB men surt för AIK.

BoB fick spela i 4-lagsgruppen, där varje lag fick dra bort sitt sämsta resultat för att alla sju lag skulle tillgodogöra sig lika många matcher i slutändan. För AIK:s del innebar det att söndagens spel blev meningslöst, även om AIK vann alla matcher. Som bäst måste BoB förlora två av tre matcher (varav den ena alltså kunde räknas bort) för att AIK skulle gå om och vinna serien. Men BoB vann sina tre matcher och AIK slutade som god 2:a, en poäng efter BoB. Roligt men samtidigt lite surt att inte kunna få möta BoB i ett avgörande returmöte om seriesegern.

Men AIK Bouleförening kan lägga en framgångsrik seriespelssäsong, till de två SM-gulden och de många DM-medaljerna av ädla valörer. Både de sportsliga och föreningsmässiga framgångarna fortsätter för tredje året i rad. Och de som trodde (eller hoppades) att AIK Boule skulle vara en kortlivad framgångssaga, har fått se sin tro/förhoppning stå på skam. AIK Bf står starkare än någonsin förr.