Serievinst för AIK Dam Elit Golf

Två veckor sedan debuterade AIK Golfs damlag i det nationella seriespelet och vann stort.

För två veckor sedan avgjordes division 2 mellan på Åkersberga GK. AIK Dam Elit vann med hela 32 slag som visar på att klättring mot elitserien äntligen har börjat.

Division 2 spelades 15-16 juli, första dagen var det foursome och bästboll där två par deltog varje rond. Andra dagen var det två par som spelade foursome på morgonen och fyra singlar på eftermiddagen.

Laget bestod av proffsen Natalie Wille, Alexandra Aläng och Anna Appert Lund samt amatörerna My Leander, Josefine Nyqvist och Mia Landegren. ”Då alla är otroligt duktiga och att det var första gången som vi spelade på detta sätt var det svårt att sätta ihop vilka som skulle spela tillsammans. Jag tänkte att vi försöker prova så många olika kombinationer som möjligt nu i division 2 så inget par spelar två ronder tillsammans. Man vet aldrig vilket par som passar bra ihop. Dessutom har Mia och My ett lite annorlunda spel än de resterande tjejerna vilket möjligen skulle kunna gynna att dela på dom i bästboll men att de spelar foursome tillsammans. I singlarna tänkte jag att proffsen skulle spela och Åkersberga GK är Josefines gamla hemmabana vilket gjorde att hon fick den sista singelplatsen”, säger lagkapten Maria Kjelldorff.

Laguppställningen för tävlingen blev följande:Dag 1: Foursome – Alexandra/Anna och Josefine/Natalie. Bästboll – My/Alexandra och Josefine/Mia.
Dag 2: Foursome – Mia/My och Anna/Natalie. Singel – Alexandra, Natalie, Anna och Josefine.

För att undvika att tänka på resultat infördes en birdieliga inom laget där som mål var att hela laget skulle totalt göra 50 birdies under de två dagarna. Dessutom hade laget fokus på att tänka och vara som ett lag hela tiden, något som kan vara ovant i golf som är en sådan individuell sport.

Anna och Alexandra var de första som gick ut på fredagsmorgonen och började starkt med två birdies. Efter några misstag och några fler birdies avslutade de med 70 slag (-1). Josefine och Natalie spelade mer stabilt och kom in på 67 (-4) vilket även var, tillsammans med Lidingö GK, den bästa ronden under morgonen. Nytt för i år är att den sämsta foursomen fredag morgon samt den sämsta singeln lördag eftermiddag räknas bort vilket gjorde att AIK GK delade förstaplatsen med Lidingö GK. På eftermiddagen gjordes det otroligt mycket birdies. Mia och Josefine började stabilt men fick inte i puttarna så de gick första nio hålen på 35 (-1). Däremot sista nio släppte det och de gjorde sju birdies och gick totalt på 63 slag (-8). My och Alexandra spelade mer jämt och gjorde sex birdies och en bogey och avslutade på 66 slag (-5). Detta gjorde att efter dag 1 ledde AIK med åtta slag före Lidingö GK.

Dag 2 spelade My och Mia mycket bra i foursomen. Då Uppsala, som de skulle spela med, hade en spelare kort fick de spela själva med en markör. ”Det var svårt att koncentrera sig när man är van att spela med några andra. Tur var hade vi våra caddies som pratade och underhöll oss” sa Mia efter ronden. Det slutgiltiga resultatet blev 66 (-5) vilket var den bästa scoren lördag morgon. Anna och Natalie hade en tuff inledning men rädda upp sig sista nio och kom in på 73 (+2). Under eftermiddagen var det dags för singlarna. Det blev lite mer svårspelat då vinden ökade på men damerna klarade av det galant. Josefine kom in på 72 (+1), Alexandra 75 (+4), Natalie 73 (+2) och Anna 74 (+3). Detta gjorde att AIK vann med 32 slag före Lidingö GK och kommer få spela i division 1 nästa år. Dessutom vann Josefine och Natalie bästa foursome fredag morgon, Josefine och Mia bästa bästboll fredag eftermiddag och Mia och My bästa foursome lördag förmiddag.

Birdiemålet uppnåddes nästan, det blev totalt 45 birdies och 1 eagle för laget. Det var otroligt bra stämning bland tjejerna och många supportrar kom ut och hejade på, något som uppskattades väldigt mycket. Satsningen på AIK Dam Elit kan garanterat anses lyckad och nästa år hoppas vi på en lika stor vinst i division 1.

Vill du veta mer om AIK Golf? Följ då oss på facebook: https://www.facebook.com/AIKGolf/