Silver i Svenska Cupen till AIK Boules damer

Det blev silver i Sv Cupen Dam för AIK Boule. Men utgången var oviss ända fram till slutet, sedan AIK gjort en helt fantastisk upphämtning...

Det blev en mycket dramatisk upplösning på finalen i Svenska Cupen Dam mellan AIK och regerande mästarna Coccinelle från Malmö.

Förutsättningarna för en spännande final, var stora. AIK hade dittills klarat av finalspelet obesegrade, medans Coccinelle efter förlust mot AIK fick en längre väg till finalen. Psykologisk fördel AIK inför finalen.

Men efter en oväntat blek och nervig insats i trippeln där AIK förlorade, återstod nu bara en möjlighet till Cup-guldet: att vinna de bägge dubblarna.

Den första dubbeln rev AIK av med en övertygande 13-1 vinst, efter stabilt spel från Annelie Westin och Mimi Bernström.

I den andra dubbelmatchen ställdes Helene Paloovara Di Tella och Tanja Westin, mot Coccinelles spelmässigt vassaste dubbel: Marie Nord och Jessica Johansson. Johansson är svensk boules drottning med rader av SM-, EM- och VM-meriter. En av Europas allra bästa damspelare och dessutom med ett VM-silver i bagaget från 2019. En riktigt, riktigt tuff uppgift väntade AIK.

Och matchen fick en förväntad inledning, där Coccinelle tog en mycket stor ledning och såg ut att gå mot en stabil seger.

Men en avgörande finaldubbel är ändock en avgörande finaldubbel. En stor och stabil ledning garanterar inte seger. Och mycket riktigt: plötsligt får AIK den lilla medgång som ger luft och förnyad energi. Poäng efter poäng plockas och tillslut infinner sig det läge som kan bli matchavgörande: AIK:s Helene Palovaara Di Tella har ett klot kvar när alla andra klot spelats. Skjuter hon Coccinelles bästa klot, kommer ställningen att plötsligt vara 12-12 och förvandla utgången i den avgörande dubbeln till en helt öppen fråga.

Skottet träffar men inte tillräckligt bra. Det blir 2-3 cm för kort, träffar på uppstuds men får inte bort Coccinelleklotet tillräckligt mycket. Marginalerna mellan ”möjligt” Guld eller ”bara” Silver, kan inte vara mindre.

Två vändor senare kan Coccinelle knyta ihop säcken och stå som försvarande mästare i Sv Cupen Dam. Men AIK har gjort en heroisk uppryckning efter trippelförlusten. Att hämta upp ett stort underläge mot Coccinelles bästa dubbel med VM-medaljören Jessica Johansson, pressa dem hårt, få dem att vackla och nästan falla – det är en mycket stort prestation och visar hur mycket hjärta och kapacitet som finns hos AIK Boules damer.

Vi säger Grattis till Coccinelle och Cup-guldet, men ett ännu större Grattis till AIK Boules damer efter ett mycket väl genomfört cupspel. Nästa år ska guldet hämtas hem!