Stockholm United – en framtidssatsning

Stockholm bandyförbund drev under några säsonger ett utvecklingslag, kallat Stockholm United, för flickor i syfte att de skulle fortsätta med bandy.

Det finns en tendens att många slutar med bandyn efter ett fåtal år. Inför denna säsong avsade sig bandyförbundet ansvaret för utvecklingslaget och nu är det ett samarbetsprojekt mellan fem klubbar: AIK, Hammarby IF, Uppsala BoIS, Spånga/Bromsten och GT/76. Huvudansvariga för laget, som även nu kallas Stockholm United, är Mats Irstam från Spånga/Bromsten och Bosse Fasth, AIK. Dessutom finns Mikael Dahlsten, Mats Wirgén och Lars Valin med som ledare. Tanken med laget är, som tidigare, att få kvar flickorna i bandyn och att de fortsätter med sporten. Vi talade med Bosse Fasth:

Hur är det med laget och verksamheten?

-Det är ett spännande samarbete med de andra klubbarna och vi hoppas att fler vill spela bandy. Alla klubbarna bidrar med spelare och på så sätt får fler spela. Vi tränar 1 g/v. I laget har vi två som är med i F17-landslaget, Olivia Dahlsten och Ester Wirgén. Vi har hittills spelat fem matcher och vunnit två. Placeringen är inte det viktigaste utan vår målsättning är att vi ska kul och spela bandy! Det borgar för att fler fortsätter med sitt bandyspel.

Stockholm United spelar i allsvenskan norra och har bl.a. Kalix i sin grupp. Övriga lag är Grycksbo, Söråker U, Bollnäs Team Hälsingland och Härnösands AIK. Således handlar det om riktiga bortamatcher! De som spelar i laget deltar i stor utsträckning även i sina respektive klubbars A-lag. Det är bara att hoppas att det fina arbete, som ledarna lägger ned leder till att fler flickor fortsätter med sitt bandyspelande!

Text: Erik Ekwall
Foto: Anders Henrikson