Tio år med AIK Boule 2008 – 2018

AIK Boule började sin resa på initiativ av Jonas Almquist efter ett boulederby mellan Kamratklubben Gamla AIK:are och AIK-Ringen, på försommaren 2008. Jonas fick med sig två andra kamrater i Gamla AIK:are, Mona Lyfors och Sven Antonsson.

 

Under hela sommaren 2008 kunde man läsa en notis på AIK:s hemsida, där boulespelare med AIK-hjärta kunde anmäla sitt intresse för att starta upp en bouleverksamhet i AIK. Ett 25-tal intresserade nappade på notisen.

Den 23 sept 2008 kallades till möte på AIK:s kansli på Råsunda, ett möte som lockade ett 15-tal intresserade. Interimföreningen AIK Boule bildades och i diskussionsprotokollet kan vi läsa:

”Ambitionen är att bli sektion inom huvudföreningen AIK, så att de som vill tävlings- och seriespela för AIK Boule kan få licens att delta i av Sv Bouleförbundet sanktionerad verksamhet. Diskussioner förs med AIK:s huvudstyrelse och ordförande Stefan Widenholm har visat stort intresse för AIK Boule. Idag erbjuder ju inte AIK någon verksamhet eller aktivitet där medlemmar kan mötas över specialföreningsgränserna. Vi och Stefan tror att boule (precis som bordtennisen under 1930 – 50-talet i AIK) är den perfekta aktiviteten för alla inom AIK och där alla kan vara med; en billig idrottsaktivitet med låg skaderisk som kan stärka klubbkänslan och skapa positiv goodwill.

Redan om mindre än två veckor, arrangerar AIK Boule sin första aktivitet: AIK:s Boulefest i Rålambshovsparken, söndagen den 5 oktober kl 13. Boulefesten är öppen för alla bouleintresserade AIK-medlemmar, så sprid informationen och glöm inte egna klot.”

Men söndagen den 5 oktober var en kall dag med hällande regn. Trots detta mötte 8 st tappra boulespelare upp för att spela de första matcherna i AIK Boules hitsoria.

8 st glada bouleentusiaster i kyla och hällande regn. Längst till vänster ser vi Sven Antonsson, blivande ordförande i AIK Bouleförening, och bakom kameran nuvarande ordföranden Jonas Almquist.

En dryg vecka senare, den 14 oktober, började Jonas Almquist och Sven Antonsson författa en motion till AIK:s årsmöte om bildande av Boulesektion inom AIK.

Motvilligheten hos AIK:s Huvudstyrelse för att bilda nya sektioner var dock stor, och förankringsarbetet för motionen var inte det bästa. Motionen röstades ned på årsmötet 2009.

Skam den som ger sig. Redan till årsmötet 2010, väcktes motionen på nytt men denna gång med skriftlig tillstyrkan från både Kamratföreningen Gamla AIK:are och AIK-Ringen – AIK:s två veteranföreningar och med stort inflytande i AIK.

Motionen bifölls av årsmötet med erfoderlig majoritet, för att lika snabbt stoppas sedan invändningar gjorts om att beslutet inte tagits på stadgeenligt sätt. Invändningarna visade sig vara felaktiga och föranledde att det kallades till ett Extra Medlemsmöte för att fatta ett korrekt beslut kring motionen. På mötet som hölls på Restaurant Råsunda på Fotbollstadions östra läktare, fattades beslut med stor majoritet för att ta upp Boule som ny idrott i AIK.

Ett par månader senare, den 3 maj 2011 på City Boule i Stockholm, kunde så AIK Bouleförening bildas som egen specialidrottsförening inom AIK. Ett par veckor senare genomförde AIK Boule sin första träning, på boulebanorna vid Byparkens parklek i Huvudsta, Solna. Och i mitten av juni, kunde AIK Boule debutera i seriesystemet. En ny resa hade börjat i AIK:s historia.

Ett historiskt ögonblick: Tanja Westin, Annelie Westin och Marie Brandén tar Brons på SM i Karlstad 2018 i Dam-Trippeln. AIK Boules första SM-medaljer i seniorklassen. Men redan ett par månader tidigare hade de tagit AIK Boules första medaljer i Svenska Cupen Dam (även då Brons).