Tungt nyförvärv till AIK Boule

För sju år sedan tog han Sverige till kvartsfinal i EM. Nu ska han ta AIK Boule till semifinal i Svenska Cupen. Ur-gnagaren Robert Beijmo, 42 år, kan bara beskrivas som en ren Drömvärvning.

2011 var Robert Beijmo med om att ta det svenska herrlandslaget till kvartsfinal i EM och belönades med Årets Bouleprestation. Sedan blev det flytt till Schweiz i några år, när hustrun Anna fick jobb där. Stockholmsklubben Sitting Boule byttes mot CPZ (Club Petanque Zurich). Efter hemkomsten blev elitklubben Sibirien ny klubbadress, men det blev inte mycket tid över för spelande. Nu är det dags för comeback på allvar som spelare. Och den nya klubbadressen blir AIK.

42-årige Beijmo är vad som brukar beskrivas som ’genuin Gnagare’. Och drömmen om att få vara med om att spela upp AIK Boule i Elitserien en dag, fanns redan vid tiden för flytten till Schweiz 2012. Då var AIK Boule en ganska nystartad förening inom AIK. Nu är stunden kommen att göra allvar av drömmen.

För AIK Boule är Robert Beijmo närmast en drömvärvning. AIK-hjärtat, rutinen från internationell mästerskapsnivå i landslaget, de grundmurade boulekunskaperna och inte minst hans oomtvistliga skills som spelare – kommer att tillföra AIK Boule mycket. Men det är framförallt Beijmos pondus och auktoritet som spelare, som ska lyfta resten av laget och ge dem en självklar ledargestalt. För målet är en plats i Elitserien, inom några år.

Vägen dit är naturligtvis tuff, men den tuffaste biten ligger redan bakom AIK Boule. För ett år sedan återstod bara en liten spillra av föreningen. Med knappt sju st licensierade tävlingsspelare, hade klubben inte ens ett fullt lag.

2017 har föreningen genomgått en dramatisk förändring. Under året som gått har föreningen fått rykte om sig att vara en driftig förening med visioner. Det har lett till att många spelare sökt sig till klubben och de sportsliga resultaten har inte låtit vänta på sig. Nu i februari blev AIK Boule enda klubb att vara representerat i finalspelet i både Svenska Cupen Öppen och Sv Cupen Dam. Det var det ingen utanför den innersta kretsen, som hade kunnat förutse. Och på Sv Bouleförbundets hemsida konstaterades i veckan att ”det känns ganska klart att det bygge föreningen har påbörjat kan bli någonting stort.”

Närmast väntar finalspel i Sv Cupen Öppen 24-25 mars i Uppsala. Därefter väntar uppladdningen för seriespelet och målet att nå Div 1. AIK var snubblande nära förra året (bara två poäng från Div 1-kval), men årets trupp är väsentligen mycket bättre. Och med drömvärvningen Robert Beijmo, har AIK Boule tagit ett stort steg närmare det sportsliga målet.