1935 2014

Alf Jonsson

Testamenterade 323 000:-

Alf Jonsson var en hängiven AIK-supporter som föddes i utkanten av Vårgårda i Västergötland. Varför det blev AIK för Alf som bodde hela sitt vuxna liv i Vårgårda vet vi inte. Vi är dock mycket glada att Alf fann AIK som sin kära klubb. Alf var en rättskaffens man med ett stort hjärta och många vänner som vurmade mycket för ungdomar och idrott.  Damfotboll låg honom varmt om hjärtat. Han arbetade på Vårgårda Armaturfabrik och hade förutom AIK musiken som det stora intresset. Speciellt då dansbandsmusik och Alf hade personliga kontakter med flertalet dansband. Han var mycket begåvad och allmänbildad. I november 1982 drabbades Alf av en olycka som gjorde honom rullstolsbunden resten av sitt liv. De sista åren levde Alf sitt liv på ett sjukhem i Vårgårda. Den 26 oktober 2014 avled Alf Jonsson. Tack Alf. Vila i frid.

I samband med den allsvenska fotbollsmatchen AIK-IFK Norrköping 10 maj 2015 delade AIK ut en check till AIK damfotboll på 100 000:- för att tillmötesgå Alf Jonsson vilja. Läs mer på följande länkar:

http://aik.se/damfotbollen-erholl-arv-efter-alf-jonsson/
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/aik/article20781653.ab

1913/-34 1981/2014

Siv och Arne Källerud

Testamenterade 600 000:-

Arne Källerud (född i Bro i Stockholms län) var en svensk skådespelare som var mest känd som parhäst till Carl-Gustaf Lindstedt i en rad revyer, filmer och radioprogram. Arne medverkade i ett stort antal långfilmer som ”Flyg-Bom”, ”Mästerdetektiven och Rasmus”, ”Hjälpsamma herrn”, ”Åsa-Nisse i rekordform” och ”Rännstensungar”. Arne blev med tiden folkkär och rollen som den snälle brodern Johan i den hyllade TV-serien ”Söderkåkar ” från 1970 var ganska typiskt för honom; nämligen en butter återhållsamhet med ett ärligt och hederligt klappande svenskt hjärta.

Arne inledde sin skådespelarkarriär 1929 med amatörteater som han fortsatte med under hela 1930-talet. Under 1940-talet gjorde Arne sin professionella debut i och med revyn ”Hör oss Clara” (1941). Under 1950-talet inledde Arne samarbetet med Carl Gustaf Lindstedt. Tillsammans blev de ett mycket populärt par i radion genom serien ”Räkna med bråk” som även blev till film på biografer 1957 innan Arne gjorde succé i sin roll i populära TV-serien ”Söderkåkar”. Arne medverkade även i TV-serien ”Kråkguldet” från 1969. Makan Siv Källerud arbetade för Folkpartiet i över 40 år där hon bland annat verkade inom partiets presstjänst. Då var det tider när varken elektriska skrivmaskiner, datorer, faxmaskinen eller internet existerade eller ens var påtänkt. Siv blev också bekant med varenda  Folkets Hus från norr till söder när hon följde med maken Arne som tillsammans med Carl Gustaf Lindstedt reste runt i Sverige för att underhålla med sina sketcher. I slutet av 1980-talet blev Siv ansvarig för prenumerationerna för partitidningen NU. Siv värvades till tidningen och det var en lyckad rekrytering. En väldigt lyckad sådan. AIK är makarna Siv och Arne Källerud evigt tacksamma. Vila i frid.

1935/-40 2013

Stig och Eila Liljegren

Testamenterade 351 000:-

Stig och Eila Liljegren var ett hederligt par med lätt till skratt och bärandes på två stora hjärtan. Stig hade två stora intressen i livet – hundar och AIK. Det smittade av sig även på hustru Eila som var bördig från Finland. Stig var först och främst AIK:are även om det var fotboll och ishockey som låg honom närmast om hjärtat. Det blev många resor från hemmet i Finspång i Östergötland till Råsunda Fotbollsstadion och Johanneshovs isstadion. Som dåvarande chef på företaget Outokumpu i Finspång beordrade han obligatorisk närvaro på Gamla Ullevi när AIK säkrade svenska mästerskapet mot IFK Göteborg 2009. Stig arrangerade bussresa från arbetsplatsen och de som inte var AIK:are blev AIK:are i alla fall för denna resa och detta historiska ögonblick.

Stig motionerade ofta och gärna och deltog i cykelloppet Vätternrundan i 30 år. Träningen bestod bland annat i ett par mils cyklande tillsammans med hundarna på morgonkvisten. Stig arbetade även till sjöss och kunde tända till ordentligt mot orättvisor och dåligt uppförande i samhället. Det var han inte rädd att framföra. Stig diagoniserades med cancer 2001 men glädjen till livet och de och det som var honom kärt höll livslusten uppe ytterligare många år. I februari 2013 fick till sist kämpen Stig ge upp kampen. Knappt en månad senare avled hustrun Eila. Paret Stig och Eila Liljegren var ett känt och glatt inslag i samhället och var noga med att en stor del av deras arv skulle tillfalla AIK:s ungdomsidrotter. Det kommer det också att göra. Vila i frid kära AIK-vänner.

1915 1997

Tore "Mr AIK" Nilsson

Ledare och styrelseledamot i AIK 1932 - 1962. Tore Nilsson testamenterade 500 000:-

Tores far Birger var sekreterare och kassör samt ”skaparen” av AIK Fotbolls guldlag 1932 och 1937. Därför var det tämligen naturligt att Tore själv skulle bli en stor profil i AIK-familjen. Tore blev medlem vid 8-års ålder i klubben han blev trogen i 74 år innan hans bortgång 1997. Och under dessa år blev Tore signifikativ med titeln ”Mr AIK”. Det var tack vare Tore som AIK Fotbolls pojklagsverksamhet startade 1934 och Tore var även mannen bakom AT-cupen som är föregångare till en av världens största ungdomsturneringar, S:t Erikscupen. Tore var ledamot i AIK:s huvudstyrelse 1950-62 och ordförande 1961-62. I fotbollsstyrelsen var Tore ordförande i tre omgångar under åren 1957, 1962 och 1964. Han var även ordförande i AIK Ishockey under några år. När AIK firade 80 år 1971 utsågs Tore till hedersledamot i Allmänna Idrottsklubben.

Tore hade en vass penna och verkade som sportjournalist på bland annat klassiska tidskriften Idrottsbladet 1931-36 och Aftontidningen (AT) 1942-45. Han var även chefredaktör för bildtidningen Se, förlagsdirektör, publicistisk chef, vice vd och initiativtagare till Stora journalistpriset 1966. Det var därför självklart att Tore Nilsson författade boken ”Våra drömmars klubb” i samband med AIK:s 90-årsjubileum samt var huvudförfattare i AIK:s jubileumsbok i samband med 100-årsjubileumet 1991. När Tore gick bort testamenterades stora delar av arvet till det som Tore ansågs var det viktiga – nämligen AIK:s ungdomsverksamhet. Ett stipendium, Tore Nilsson Stipendiet, finns därför instiftat till förmån för ungdomsidrotten i AIK. Fotboll låg Tore varmast om hjärtat men han var en riktig AIK:are per definition. Vila i frid och tack för allt AIK-vän.