AIK Boule kallar till Årsmöte

Efter hot om nedlagd verksamhet vår-vintern 2017, kan AIK Bouleförening nu se tillbaka på fem mycket framgångsrika år när jubileumsåret 2021 ska sammanfattas på årsmötet den 27 mars.

– Med fem tävlingslicenser, 3 000 kr på kontot, obetalda räkningar och ingen budget eller verksamhetsplan, var det bara att kavla upp ärmarna och försöka vända utvecklingen, säger Jonas Almquist som efter fem år nu avgår som ordförande.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR AIK BOULEFÖRENING 2021

Inledning

Efter 16 månader av i princip helt nedstängd verksamhet, kunde vi den 15 juli så sakteliga återgå till en något så när normal verksamhet. Det innebar samtidigt att Förbundsstyrelsen tog beslut om att genomföra en full tävlingssäsong på förbundnivå, men utifrån de restriktioner och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet utfärdat.

Det blev sex intensiva veckor med både DM (och tillika SM-kval), Svenska Cupen Öppen (omdöpt för året till Inomhus-SM, men spelades utomhus), Svenska Mästerskapen och fullt seriespel. När krutröken lagt sig, väntade några veckors vila innan Svenska Cupen Dam och Svenska Cupen Veteran tog vid.

Det blev en intensiv tävlingssäsong. Sportsliga mål och ambitioner stod inte nivå med förutsättningarna vad gäller förberedelser och genomförande. Trots detta stod vi upp bra. Det kommer dock att vila ett stort ansvar på UK och spelargruppen, att i god tid och tillsammans lära av säsongen 2021 för att vara optimalt förberedda inför tävlingssäsongen.

Vi ska inte glömma att vi står upp bra, både som förening och tävlingsmässigt. Vi bedriver tävlingsverksamhet på hög nivå. Vi har ett representationslag som varit nära uppflyttning till Elitserien de två senaste säsongerna (2019 och 2021). Vi har ett Reservlag som gått rätt genom seriesystemet och vann sin Div 2-serie på ett par poäng före 2.an Fagersjö i höstas. Reservlaget får inte flyttas upp eftersom vi redan har ett Div 1-lag, Det finns dock en tillfredställelse i vetskapen om att konkurrenterna om uppflyttningsplatsen till Div 1, Fagersjö och Kajutan, vet vilken klubb som vann serien och med marginal.

Arrangörsgruppen har liksom 2020, varit aktiva och arrangerat en rad tävlingar när smittläget och restriktionerna tillåtit detta. Styrelsen vill rikta ett särskilt stort Tack till Jörgen Andersson för hans engagemang och arrangörsglädje i Lillehallen i Södertälje. 

När vi ser tillbaka på jubileumsåret 2021 och sedan blickar framåt, ska vi göra det med vetskap om varifrån vi kommer. Vid omstarten för fem år sedan, i mars 2017, hade vi 5 aktiva licenser och 2 passiva (Urban J och Annelie C), ingen budget, ingen verksamhetsplan, 3 000 kr på kontot och obetalda träningsfakturor. 

På två år hade vi tappat drygt 2/3 av verksamheten, ekonomin ochmedlemmarna. Vi uppfyllde inte kraven på en specialförening inom AIK, som det slås fast i AIK Huvudförenings stadgar § 19. Föreningen ska t ex ha en god tillväxtmiljö, det ska finnas en genomgripande plan för hur verksamheten ska bedrivas, det ska finnas en organisatorisk stabilitet och specialföreningen ska bedrivas med inriktning mot både en omfattande barn- och ungdomsverksamhet samt elitverksamhet på junior och seniornivå. 

Det kan vara bra för både styrelse och medlemmar att känna till de krav vi har på oss som förening inom AIK. Det räcker inte med att administrera licenser och ta ut lag till seriespel och cuper. Kan vi inte leva upp till kravprofilen, spelar det ingen roll hur många SM-guld vi tar. 

När jag tog över ordförandeklubban i mars 2017, visste jag inte hur illa det var ställt med AIK Bouleförening. Eller vilka krav som faktiskt ställs på oss som specialförening inom AIK. Jag är inte ens säker på att jag klivit på som ordförande, om jag känt till hela bilden. Men jag kan idag konstatera att jag lämnar ordförandeskapet i ett läge där vi uppfyller alla krav och där alla kurvor pekar uppåt: sportsligt, ekonomiskt och föreningsmässigt på ungdomssidan. Vi har inte bara räddat livet på AIK Boule, vi har gjort skillnad både i distriktet och förbundet sportsligt och som förening. 

Idag kan vi se tillbaka på dessa fem år och vad vi åstadkom på i huvudsak tre år, fram till pandemin och boulens nedstängning i 16 månader fr o m mars 2020: 

  • Div 1-laget har varit nära uppflyttning till Elitserien 2019 och 2021.
  • ”Reservlaget” gick rätt genom seriesystemet och vann sin Div 2-serie 2021.
  • Vi knöt kontakter 2017 med fransk pétanque-elit som innebar att vi 2018 bjöds ned till Masters finalhelg 2018 med VIP-biljetter. Krister och Conny åkte för vår räkning.
  • Vi bjöds in 2018 att spela en deltävling gratis i franska PPF-touren
  • Vi erbjöds 2018 möjligheten att träna med franska landslagets dåvarande trippel: Stephane Robineau, Dylan Rocher och Henri LaCroix
  • Vi har vi årsskiftet 2021/2022 nästan 100 000 kr på kontot varav det mesta är ungdomspengar och som kommer att behövas för att hårdlansera AIK Ungdomsboule om vi får en inomhusanläggning i Solna 2022/2023.
  • Vi har tagit de två första SM-gulden på seniornivå,
  • Vårt Damlag har etablerat sig i den absoluta toppen i Sverige.
  • Våra veteraner tog sig Sv Cupen-slutspel 2019. 
  • Vi har tagit en rad DM-medaljer: Guld, silver, brons och i alla åldersklasser från Junior till Veteran.
  • Vi representerade Stockholm via vår 13-årige Förstaårsjunior Zakaria ElAbbas, på RF:s sommarvecka i Malmö 2019. 
  • Vi har fått vår första landslagsspelare (Annelie Westin) och vår första spelare i U23-landslagstruppen (Eric Jonsson). 
  • Vi har tagit initiativ till och projektlett Skolboule-Dagen och Stockholms första Skol-DM i Boule.
  • Vi skapade konceptet Skolboule och sålde in det till Sv Bouleförbundet, Riksidrottsförbundet och Skolidrottsförbundet. 
  • Vi startade upp och tog hand om den distriktsgemensamma juniorträningen, 2017 – 2019. 
  • Vi har haft integrationssamarbete för ungdomar tillsammans med bl a Tillsammans Cup, där pojkar och flickor fått bouleintroduktion och sedan fått spela matcher.
  • Vi har haft Idrottsdagsaktiviteter 
  • Vi har haft aktivitetssamarbete med Vällingbyskolan hösterterminen 2019
  • Vi inledde ett ännu pågående samarbete med Franska Skolans gymnasium 2019, med bouleträning och spel en gång i veckan i Liljeholmshallen. 
  • Musikgymnasiet Rytmus i Nacka, har hört av sig om att starta upp en motsvarande verksamhet hos dem. Ytterligare en skola är intresserad.
  • Vi har varit representerade i distriktets styrelse, valberedning och tävlingskommitté
  • Vi har varit representerade i Stockholmsalliansens styrelse. 
  • Vi har och är representerade i Sv Bouleförbundets styrelse sedan 2013. 
  • Vi inledde samarbete med Generation Pep våren 2019 och bjöds in för att berätta om vår barn- och ungdomsverksamhet på den nationella Pep-dagen på Karolinska Institutet i nov 2019
  • Vår sommarlovsboule lockade ett 100-tal Solnabarn 2017, drygt 200 Solnabarn 2018 och drygt 500 barn 2019.
  • Vi genomförde Stockholms första Ungdomsboulens Dag, i Byparken 2017.
  • Vi var enda medverkande idrotten när Solna Stad arrangerade skolavslutningsaktiviteter i Skytteholmsparken 2018.
  • Vi hade längst köer av skolavslutningsaktiviteterna i Skytteholmsparken 2019.
  • Vi har engagerat oss i paraidrott för barn- och ungdomar via den årliga Andreas-dagen i Solnahallen.
  • Vi är den enda bouleföreningen i Parasportförbundets aktivitetsregister.
  • Vi har byggt upp nära och bra relationer med både Solna Stad och AIK Huvudförening.
  • Vi var ytterst nära att få en tävlingsanläggning vid Nacka Strand våren 2020. 
  • Vi är nu nära att få en inomhusanläggning för boule till Solna – något som kommer gynna rekryteringen på både vuxen- och barn-/ungdomssidan och lägga grunden en helt ny typ av bouleförening.

Vi kan fylla på listan än mer. Poängen är att det är en stor skillnad mellan vad vi var i mars 2017 och vad vi åstadkommit dessa fem (fast egentligen bara tre) år, fram till idag mars 2022. Allt handlar om Vad vi är idag och Vad vi vill vara i morgon – som spelare och som förening. Ingen tar hand om framtiden åt oss – vi skapar den själva i målen vi sätter och jobbar för. Eller låter den förfalla. Att vara med i en förening innebär att ta medansvar för föreningen. När vi finns för föreningen, kommer föreningen att finnas för oss. Utan en fungerande förening skapas inte tryggheten och glädjen som gör att vi presterar på tävlingsbanan. Utan glädjen och samvaron i träningarna, frodas inte motivet för att prestera som förening. Inget överlever utan det andra. Vad kan jag som medlem bidra med och som skapar glädje i och utveckling av föreningen? 

Idag handlar det inte om att rädda AIK Bouleförening från nedläggning. Utmaningen är att hålla i och fortsätta den positiva utvecklingen sportsligt, ekonomiskt och föreningsmässigt – inte minst på ungdomssidan. För utan en fortsatt aktiv ungdomssatsning, öppnar t ex inte Solna Stad de dörrar som behöver öppnas för att vi ska gå från stabil till självgående verksamhet. Men det är ett steg vi måste ta. Det finns ingen framtid i att bry sig om boulens flyttfåglar, som flaxar vilset mellan föreningarna varje säsong. Vi måste skapa ett oberoende, skapa ett eget och självständigt inflöde av nya boulespelare – unga som vuxna. Kan vi klara av det, kan vi vara Sveriges största bouleförening på både vuxen- och ungdomssidan inom fem år. Och ju större och bättre bredd, desto högre sportslig topp. Grundförutsättningen är en inomhusanläggning i Solna, där vi kan bygga en strukturerad året-runt verksamhet. Förutsättningen för att få det, är fortsatt satsning på växande och innovativ barn- och ungdomsbouleverksamhet i Solna. 

Vi är en liten men högpresterande bouleförening. Vi har gjort skillnad både på distrikts- och nationell nivå inom svensk boule, både sportsligt och som förening. Vi har lagt en bra grund för framtiden, för AIK Bouleförening Mk 2. Det är alltid lättare att bygga vidare på snurrande hjul, än att dra upp en förening ur gyttjan i diket där hjulen knappt rullar. Om vi vill och vågar ta jobbet, kan vi bli hur bra som helst både sportsligt och som förening.

Men inget hjul snurrar av sig självt. AIK Boules resa har bara börjat. Nu fortsätter en resa där styrelse och medlemmar tillsammans ska flytta fram AIK Boule ännu längre, sportsligt och som förening, så att vi om fem år kan se tillbaka på åren 2022 – 2027 med samma stolta ögon som vi ska se tillbaka på de här fem åren.

Framåt tillsammans!

Jonas Almquist

Avgående Ordförande

Ungdomsverksamheten

Vi liksom idrottsrörelsen i stort, har påverkats negativt av den pågående pandemin. Det vi var på väg att bygga upp med våra yngsta, förlorade vi när vi inte kunde erbjuda någon aktivitet. Utmaningen 2022 är att återta förlorad mark. 

Samarbetet med Franska Skolans gymnasium har fortsatt, när så varit möjligt p g a pandemi och restriktioner. Även där ser vi ett minskat intresse, till följd av pandemin och de Covidbegränsningar som funnits både för idrotten och i skolans värld. Vi hade dock 24 intresserade elever på Introduktionsdagen i PB Hallen i oktober, så mycket handlar om Franska Skolans möjlighet att fånga upp dessa elever. Diskussioner pågår nu om hur utvecklingen kan vändas: om AIK Boule kan bidra på något sätt för att stimulera intresset på själva skolan eller om det ligger på elevkåren. Träningarna har fortgått på söndagarna under höstterminen och fortsätter under vårterminen 2022.

På grund av pandemin har inte den framgångsrika Sommarlovsboulen kunnat genomföras 2020 och 2021. Om vi kan reaktivera Sommarlovsboulen (drygt 500 barn 2019) sommaren 2022, återstår att se. Frågan påverkas bl a av hur Solna Stads egen sommarlovsplanering ser ut, om vi kan få förbättrade bidrag (vi har erbjudit en väldigt billig verksamhet sett till bidraget vi fått) och hur frågan påverkas av beslutet kring en evt inomhusanläggning för boule i Vasalundshallen.  

Ungdomsverksamheten är det avgörande för Solna Stad, när beslut tas om en evt inomhusanläggning. Solna Stads hållning, med nuvarande politisk majoritet, är att vuxna och pensionärer kan och ska finansiera sina egna idrottsanläggningar. Planeringen och genomförandet av ungdomsverksamheten 2022, kommer därför att vara en prioriterad fråga av avgörande betydelse för styrelsen 2022. För utan en inomhusanläggning i Solna och en rivning av Liljeholmshallen vintern 2023/2024, försvåras möjligheterna att driva AIK Bouleförening vidare som aktiv och ambitiös förening. Utan en fortsatt och växande ungdomsverksamhet, kommer vi inte att få någon möjlighet till vuxenverksamhet inomhus i Solna.

Tävlingsverksamheten

Säsongen blev betydligt kortare och mer intensiv än tidigare år pga Covid. Dock visade att de som tränat regelbundet själv fick utdelning. AIK började redan med ett fantastisk DM där vi tog hem 3 guld (Trippel Dam, Trippel Öppen, Single Dam) och 2 silver (Singel Dam och MxDubbel). Vinnarna i DM samt 2:orna i singel klassen fick delta i SM. 

I SM gick blev resultatet rätt bra med 3:e plats i både Öppen Trippel och i Trippel Dam. 

Vi har även deltagit i Sv Cup Veteran, där vi inte lyckades gå till slutspel. I Sv Cupen Dam är vi en av Sveriges bästa klubbar, vilket vi visat under många år. Men tyvärr även detta år lyckades vi inte nå fram hela vägen, utan fick nöja oss med en fin bronsmedalj efter semifinalförlust mot regerande mästarna Coccinelle. I Sv Cupen Öppen nådde vi för första gången semifinal, hade bra utgångsläge inför de sista matcherna i mötet mot TED men räckte inte enda fram. Det blev en fin 3:e-plats trots allt, även om det kändes som om vi var otroligt nära någonting större. 

I seriespelet Div 1 spelade vi stabilt i första sammandraget. Vi vann alla möten utom mötet med TED där vi delade poängen. Höstsammandraget inleddes med att vi förlorade mötet mot TED. Vi slutade som 2:a i Div 1 N och får även 2023 spela i Div 1. 

Vårt Div 2-lag spelade en fantastisk boule och vann sin Div 2-serie. En otroligt stark prestation med tanke på att vi inte hade fullt lag tre dagar innan det avslutande Höstsammandraget. 

Singel-KM spelades i juni i Byparken, där regerande Klubbmästaren Krister Lindberg slog Bo Pettersson i finalen. 


Vid årets slut fick Annelie Westin representera Sverige i VM för Dam-Trippel och Eric Jonsson togs ut till landslagets U23-trupp.


Nu laddar vi inför ett ännu bättre 2022…

Arrangörsgruppen

AIK Boule har under året arrangerat två arrangemang. Det första hölls i Södertälje på Bollhallens utomhusbanor. Tävlingen utgjordes av 28 lag och spelades i form av ett kombinerat grupp/pool-spel avslutat av ett A,B,C och D-slutspel. 

Från slutet av september till början av december arrangerade klubben inomhustävlingen Tour de Lillehallen i Bollhallen Södertälje. Tävlingen bestod i en öppen tävling som spelades på onsdagar och en v55-tävling som spelades på torsdagar. Tävlingen gav mycket lovord från Stockholms boulespelare som hade byggt upp ett spelsug under ett år som präglats av begränsat tävlingsspel.  

AIK Bouleförening har 2021

… varit representerad i Svenska Bouleförbundets styrelse genom Helene Palovaara Di Tella

… varit representerad i Stockholms Bouleförbunds Tävlingskommitté genom Jörgen Andersson

… varit representerad i Stockholms Bouleallians styrelse genom Jörgen Andersson

… varit representerad i Damlandslaget genom Annelie Westin

… varit representerad i U23-landslagstruppen genom Eric Jonsson

Jonas Almquist har Instruktörs- och Instruktörsutbildarbehörighet Steg 2/Distrikt

Calle Strandberg har Distriktsdomarbehörighet

Årsmötet hölls den 13 juni 2021 i Byparken. Frågor som rörde verksamheten 2021 och medlemsavgiften för 2022 bordlades, eftersom vi vid tiden för Årsmötet inte visste något om framtiden på grund av pandemin. Frågorna behandlades stadgeenligt, vid ett medlemsmöte i september 2021.

Styrelsens sammansättning och kommittéer 2021

Jonas Almquist – Ordförande 

William Wahman – Kassör 

Eric Jonsson – Sekreterare 

Hans Liljecrantz – Ledamot

Krister Lindberg – Ledamot (del av året)

UK-gruppen: Krister Lindberg (del av året), Calle Strandberg (del av året) UK/Öppen, Kenneth Runeborg UK/Reservlag, Hans Liljecrantz – UK/Veteran

Arrangörsgruppen: William Wahman, Jörgen Andersson

Veterangruppen: Hans Liljecrantz, Yves Ronzier-Joël

Valberedning: Yves Ronzier-Joël (Sammankallande), Tanja Westin, Mimi Bernström

Revisor: Stefan Widenholm

Valberedningens förslag för 2022 – 2023

XXXXX – Ordförande 1 år, Nyval

Åke Norin – Ledamot, Nyval 2 år

Krister Lindberg – Ledamot, Nyval 2 år

Stefan Widenholm – Revisor, omval 1 år

William Wahman (Kassör) och Hans Liljecrantz (Ledamot) har 1 år kvar på sina mandatperioder

Jonas Almquist har avböjt omval till ordförande

Eric Jonsson har avböjt omval

Verksamhetsplan 2022

Barn- och Ungdomsverksamheten

  • Diskussion tillsammans med Franska Skolan och beslut om verksamheten och verksamhetsformerna Läsåret 2022 – 2023
  • Diskutera tillsammans med Solna Stad om ekonomiska och praktiska förutsättningar för evt Sommarlovsboule 2022
  • Förbereda marknadsföringsinsatser riktade mot barn, ungdomar och skolorna i Solna, i det fall att det blir en inomhusanläggning för boule i Vasalundshallen
  • Föreningssamarbete (inkl AIK) kring ungdomsboulen. Vilka kan vi göra något tillsammans med?
  • Andreas-dagen
  • Fr o m 2022 tillhör vi ’Rörelsesatsning i skolan – Solna’. Det är ett RF-drivet projekt som kan ge oss en kontinuerlig barn- och ungdomsbas i Solna, och förutsättning för att nå målet och få en inomhusanläggning för boule i Solna.
  • Sommarlovsboule 2022

Tävlingsverksamheten

  • Faddra in Franska Skolans tävlande Damtrippel? Ungdomslag i seriespelet? 
  • Kartläggning: Vilka av fd och nuv elever på Franska Skolan vill prova tävlingsspel på riktigt (DM, Bajen Cup osv)? Hur knyter vi dem närmare till AIK?
  • Hur kan föreningen stötta så att fler medlemmar börjar tävla?
  • Hur tar vi steget från Div 1 till Elitserien, kortsiktigt och långsiktigt?
  • Hur vässar vi Damlaget?
  • Stötta distriktet vid DM och seriespel

Arrangörsverksamheten

  • SPI
  • Singel-KM
  • Veteranturnering för att locka fler olicensierade veteraner till AIK?

Föreningsverksamheten

  • Följa upp och driva frågan om inomhusanläggning för boule i Vasalundshallen
  • Ny Hemsida klar före årsskiftet. Kostnader? Domännamn? Migrera befintligt material till ny, uppdaterad Hemsida. AIK Hf:s kansli kan ordna en gratisresurs som hjälper till, även om AIK Boule måste göra det stora jobbet under hösten.
  • Schemalagd fikaförsäljning på träningarna
  • Tränings- och tävlingskläder. Kräva tillbaka tröjor AIK Boule betalat? Nytt klädavtal men med vem/vilka?
  • Träningstider inomhussäsongen 2022/2023 meddelas Bokningen i april
  • Vem sköter info om träningar och förhandsanmälningar?
  • Hur lyfter vi träningarna så att fler deltar och fler utvecklas?
  • Täningstider inomhussäsongen 2022/2023 meddelas Bokningen i april
  • Vem sköter info om träningar och förhandsanmälningar?
  • Hur lyfter vi träningarna så att fler deltar och fler utvecklas?

Stockholm 26 februari 2022

Jonas Almquist, Ordförande                                         William Wahman, Kassör                                   

Eric Jonsson, Sekreterare                                               Hans Liljecrantz, Ledamot                                            

n

n