AIK tog två poäng på iskallt straffslag

Tätstriden i div I Östra tätnar allt mer efter den dramatiska avslutningen mellan Norrtelje BF-AIK sent på onsdagskvällen. I matchens sista minut satte Robert Hannus dit en straff som gav AIK 5-4 (4-3) och två oerhört viktiga poäng.

Många inklusive tränaren Roger Jacobsson höll på att klappa ihop när assisterande spelande tränaren Per Hettman klev fram för att skjuta straffen som AIK tilldömts sedan Christopher Lunde vräkts omkull efter 88.47. Klockan tickade fram till 89.41 när Hettman valde att peta bollen i stället för att skjuta. Fram störtade Robert Hannus som säkert lyfte bollen i mål förbi en ställd målvakt i Norrtelje BF.
Jublet och glädjen var total. AIK hade trots en tämligen svag och medioker insats – frånsett en period på 20-25 minuter i slutet av första halvlek – med stor moral och kamp lyckats vända till seger i en match som AIK var tvingat att vinna. Ett bra lag har tur och eftersom AIK är ett mycket bra och välspelande lag hade AIK också den lilla tur som skiljde lagen åt denna kväll.

Det blev dock en tung inledning på matchen. AIK uppträdde nervöst och blev stressat av hemmalagets höga press med flera spelare. Det var 2-0 efter blott 3.23 (1-0 på frislag efter 1.27) innan AIK reducerade till 2-1 efter 4.59 efter ett vackert anfall som Rasmus Krantz och Christopher Lunde satte i gång innan de hittade Per Hettman fri på högerkanten som i sin tur hittade in till en fri Christian Otterberg som satte bollen i öppet mål. Men knappt fem minuter senare (9.34) klappade Norrtelje in 3-1 på ännu ett frislag och det var osäkra insatser och misstag på flera positioner. AIK lyckades dock mobilisera styrka och reducerade tämligen omgående till 3-2 efter 12.43. Christian Otterberg klev in från vänsterkanten mot straffområdet och tryckte in bollen i bortre hörnet. Hemmalaget press stannade upp och nu var det AIK som började hitta rätt i sitt spel och bjöd på flera fina speluppbyggnader som öppnade upp Norrteljes försvar. Efter 16.37 klippte Per Hettman in AIK:s andra hörna i matchen och kvitterade till 3-3. Nu trummade AIK på ordentligt och ägde mycket boll. Laget kontrollerade matchen varför ledningsmålet 4-3 efter 23.14 inte kom som någon överraskning. Och det var vackert. Christopher Lunde var som vanligt på ett fantastiskt spelhumör och hittade med en lyra Robert Hannus i straffområdet. Hannus var fri med målvakten, plockade ned lyran och lyfte en extra gång innan han slog in bollen på volley i öppet mål.

Stämningen i halvtid var god men balanserad. Det var hårt arbete i ytterligare 45 + minuter som gällde även om AIK tycktes kontrollera matchen. Efter avvaktande första tio minuter av andra halvlek hittade Robert Hannus Per Hettman fri på vänsterkanten med precis lyra från höger. Hettman avancerade mot mål men friläget efter 56.19 räddades till en resultatlös hörna. Nu hamnade dock AIK i en mycket svag period med många bolltapp och fel beslut. AIK vann inte dueller längre och sattes under press igen när Norrtelje lyfte laget. 4-4 efter 68.51 (även det på frislag) var väntat och AIK tog time out. Det blev bättre, AIK lyfte upp spelet och uppträde mer lugnt och balanserat i försvarsarbetet och mer aggressivt i anfallet. Det var nära när Christian Otterberg drev upp bollen på högerkanten och spelade in till en trio friställda lagspelare med Rickard Öster som avslutare. Det blev dock bara en resultatlös hörna som utfall. Men i matchens sista minut kom avgörandet. AIK kom i en anfallsvåg med Christopher Lunde som klev in i straffområdet och vräktes omkull. Straff och fram skrinnade Per Hettman som uppträdde utan nerver. I stället för skott petade han bollen till Robert Hannus som lyfte bollen i mål efter 89.41. Det blev närmare sex minuters stopptid innan domaren blåste av och AIK är i och med segern med i avgörandet om en allsvensk kvalplats. Segrar i de två avslutande matcherna hemma mot Helenelunds IK (16/2) och Norrtelje BF (23/2) och den allsvenska kvalplatsen är klar.