Från motvind till medvind

Cirka 1 000 elever är på plats när Cybergymnasiet har Idrottsdag på Stora Mossens IP. Naturligtvis är AIK Ungdomsboule där. Det är full fart på boulebanan hela dagen. På onsdag är AIK Ungdomsboule det enda idrottsinslaget, när Solna Stad arrangerar skolavslutningsfest för ett par tusen sommarlovshungriga elever. Och i slutet av veckan börjar Sommarlovsboulen i samarbete med Solna Stad/Kultur&Fritid. - AIK-devisen ”Vi är överallt” är inte en kaxig slogan för oss – det är så vi jobbar, säger AIK Boules ordförande Jonas Almquist. Vi är överallt där vi kan vara.

Förra vintern var AIK Bouleförening AIK:s minsta specialförening. Man hade tappat ca 75% av sina aktiva, förlorat sitt Div 3-lag, förlorat sitt Veteran-lag, saknade ungdomsverksamhet och fått se sitt Div 1-lag skickas ned i Div 2. Och som en konsekvens fick AIK Boule en alltmer skamfilat rykte i Stockholms boulevärld. Med endast 7 aktiva tävlingslicenser, var frågan om boulen hade någon framtid i AIK.

– När jag tog över ordförandeklubban i mars förra året, trodde jag att jag hade koll på läget. Sedan visade det sig att det fanns varken budget eller någon verksamhetsplan för 2017. Då tog jag mig lite för huvudet och undrade vad jag hade gett mig in på, skrattar AIK Boules ordförande Jonas Almquist.

– Men vi är AIK. Vi viker inte ned oss eller lägger oss ned och dör. Vi kavlar upp ärmarna. Så vi fightade oss genom 2017. Med en blandning av rena nybörjare och spelare med Eliterfarenhet, höll vi oss inte bara kvar i Div 2 – vi var en poäng från att ta oss till Div 1-kvalet.

En enda uschlig poäng var också det som skilde AIK Boule från att ta sin första SM-medalj i seniorklassen, under SM i Vetlanda förra sommaren. Men det visade också något annat – det går att vända ett jobbigt utgångsläge till något bra och positivt.

Vid sidan av målsättningen att hålla sig kvar i Div 2, stod uppstarten av en ungdomsverksamhet överst på agendan. Men att börja från scratch och bygga en ungdomsverksamhet i en idrott få känner till utanför den egna sporten, har sina utmaningar. Dags att kavla upp ärmarna och gå från ord till handling.

– Vi gjorde ett uppskattat Ungdomsboulens Dag-arrangemang, vi inledde samarbete med Barn- och Utbildningsförvaltningen i Solna, vi inledde samarbete med AIK Ungdomsfotboll, vi körde sommarlovsboule, vi var med på Andreasdagen i Solnahallen (den årliga Idrottsdagen för ungdomar med funktionsvariation) och vi tog hand om Stockholmsdistriktets eftersatta juniorträning. Vi visade att vi menade allvar med vår ungdomssatsning.

Ett år senare är läget ett annat. Idag har AIK Boule ca 25 st tävlingslicenser. Om AIK Boule hade ett skamfilat namn i början av 2017, avslutade man 2017 som en bouleförening med full fart framåt både sportsligt och som förening. Det lockar spelare.

Som enda klubb har man i vår kvalificerat sig till slutspelet i både Sv Cupen/Dam (där det blev Brons!) och Sv Cupen/Öppen (där man var en match ifrån att slå ut regerande mästarna). Man tog Silver i Klubb-DM mars. Inte illa för en Div 2-klubb i ett distrikt med flera Elitserieklubbar. DM i maj resulterade i 1 Guld, 3 Silver och 3 Brons.

Under vintern har många riktigt bra spelare anslutit sig till AIK Boule, men prestigevärvningen i vår har ändå varit Robert Beijmo – ur-gnagare, EM-spelare för Sverige 2011 och tilltänkt Förbundskapten för landslaget.

– Beijmo är en klasspelare i svensk boule. Hans skills, hjärta och kompetens gör honom till ett naturligt nav i bygget av laget som ska ta oss till Elitserien, säger Jonas Almquist.

Tar AIK Boule steget till Div 1 i år (vilket är en låg-oddsare med det spelarmaterial man förfogar över den här säsongen), väntar duktiga elitspelare med stora AIK-hjärtan på att ansluta sig till elitsatsningen. Idrottsliga prestationer i all ära, men att ta klubben i sitt hjärta till högsta serien – det smäller högt för ett AIK-hjärta.

– Vi får se var vi står i september, men boule-Sverige vet att AIK Boule har rest sig och att vi har något riktigt bra på gång, både sportsligt och föreningsmässigt.

– Mycket av omstarten 2017 har handlat om att försöka bygga rätt från början. Gör man det kommer resultaten förr eller senare. Därför skalar vi bort mycket av den boule-kultur som finns i sporten och som dominerar andra klubbar. För oss handlar det om vad vi vill bli och vad vi vill vara – inte att bli ”en i gänget” och göra som alla andra. Vi vill bli bra och sedan bäst – hur man än mäter.

– På ett plan har de sportsliga framgångarna kommit snabbare än önskat. Jag hade nog hellre sett ett stabiliserande andraår, för att ta nästa stora kliv 2019. Snurrar det på för fort, finns alltid risken för växtvärk och bakslag.

Samtidigt glädjs Jonas Almquist åt utvecklingen, även om det inneburit mindre tävlande och mer föreningsarbete för egen del detta år.

– På ett plan kan det vara ledsamt eftersom detta kunde ha blivit min bästa tävlingssäsong. Jag är bättre grundtränad i år än någonsin, men tiden för att vässa det sista till en formtopp har inte funnits i vår.

– Å andra sidan finns det så mycket spännande i pipeline både sportsligt, föreningsmässigt och vad gäller bygget av ungdomsverksamheten, att jag som ordförande måste tänka på föreningen i första hand och mig själv som spelare i andra hand.

– I min lilla planeringskalender är jag redan framme vid hösten 2019. Den stora kalendern sträcker sig 5 – 10 år framåt. Då ska AIK Boule vara en ledande bouleförening i Sverige både sportsligt och verksamhetsmässigt, med en självgående ungdomsverksamhet som fostrar sina egna ledare.

– Det låter kanske kaxigt men det mesta handlar om långsiktigt arbete. I den stora kalendern pekar vi ut ambitionerna och målet. I den lilla kalendern skruvar vi på resan fram till målet. Vilka pusselbitar behöver vi? Vilka pusselbitar behöver vi ha på plats för att kunna ta nästa steg?

En smygtitt i den lilla kalendern avslöjar ett stort projekt som just inletts och som ska rulla igång vid årsskiftet.

– Om allt går i lås som tänkt, kommer AIK Boule att vara en attraktiv klubb att spela i säsongen 2019 oavsett nivå. Förhoppningsvis kommer vi att kunna berätta mer i samband med att seriespelet avslutas i början av september.

Det stora problemet för boulesporten i Stockholm, är frånvaron av en riktig bouleanläggning i regionen trots flera lag i Elitserien. AIK Boule har ett politiskt löfte från Solna Stad, om hjälp med lokal när skol- och ungdomsverksamheten tar fart.

– Det går inte att bygga upp en vettig ungdomsverksamhet, när huvuddelen av läsåret sammanfaller med boulens inomhussäsong och det inte finns någon lokal att fortsätta verksamheten i. De ansvariga politikerna inser detta och ska försöka lösa detta. Vi får väl se om löftet kvarstår efter valet. Vi har väldigt bra kontakt med ansvariga politiker i Solna, men ett politiskt maktskifte kan ändra allt.

– Samtidigt har en helt oväntad möjlighet öppnat sig väldigt centralt i Solna och som kan få positiva konsekvenser både för stockholmsboulen och svensk boule. Vi ska sätta oss med styrelsen i Stockholms bouledistrikt i höst, för att se om vi klarar av att gripa möjligheten.

Det som väckt lika stort intresse som prestigevärvningarna och de sportsliga framgångarna, är arbetet med att bygga upp en ungdomsverksamhet. Om AIK Boule gjorde en ambitiös satsning 2017, blir 2018 ett än mer aktivt år.

– Det vi gjorde förra året och det vi gör i vår, kommer att ge resultat. Förra året började vi en satsning där vi inte kunde förutspå resultatet. Vi startade samarbeten och vi drog igång saker. I år börjar arbetet ge frukt.

– För ett år sedan såg Solna Stad att vi hade visioner och ambitioner och det uppskattades. Men vi började för sent på året för att komma in i den kommunala loopen. Vi tuffade på trots det och gjorde en rad bra och ambitiösa saker, som uppskattades.

– I vår har vi varit än mer aktiva och fått mycket uppskattning för det vi gjort. Det öppnar i sin tur nya dörrar. I år är vi med som enda idrottsinslag när Solna Stad arrangerar skolavslutningsfest i Skytteholmsparken, för ett par tusen elever. Och i slutet av veckan börjar vi vår Sommarlovsboule, som håller på varje vardag fram till skolstarten. Bit för bit etablerar vi boulen som ungdomsidrott, i Solna.

– Det tar tid att bygga upp en riktig ungdomsverksamhet, när det inte finns naturliga rekryteringsvägar. Utan stöd från tv och media måste vi själva bygga upp ett rekryteringsunderlag innan vi kan gå vidare till själva rekryteringen. Därför hugger vi varje tillfälle att presentera boule som en rolig ungdomsidrott.

Än så länge är AIK Ungdomsboule bara i sin linda, men Jonas Almquist ser ljust på framtiden. Under vintern och våren har AIK Ungdomsboule ansvarat för stockholmsdistriktets juniorträningar.

– Vi valde medvetet dag, tid och en plats där det samtidigt pågick andra ungdomsidrotter. Vi ville både väcka nyfikenhet och etablera boulen i ungdomsidrottens värld. Håller vi oss för oss själva, blir det bara ett slutet system s a s. Och vi fick också flera fotbolls-, handbolls- och innebandyungdomar att prova boule under vintern.

AIK Ungdomsboule har även arrangerat boulespel för ensamkommande flyktingbarn. Man var ett populärt inslag på Pampasparkens vårfest nu maj. Någon vecka senare spelade över 50 barn i åldern 6 – 9 år, boule under nästan fyra timmar i Byparken i Huvudsta. Några dagar senare fanns AIK Ungdomsboule på plats när ca 1 000 elever från Cybergymnasiet, hade Idrottsdag på Stora Mossens IP. Om ett par veckor är AIK Ungdomsboule på Spånga IP, när Stockholmsidrotten (RF:s distrikt i Stockholm) arrangerar två veckor av ProvaPå-idrottsverksamhet.

– I nio fall av tio och med framförhållning, kan vi styra upp det mesta – från Idrottsdagar till lärarfortbildning och bouleaktiviteter på skola och Fritids. Vi kommer med klot, ringar och erfarna ledare. Allt är gratis. Pengarna gnetar vi ihop på annat håll.

– Nu börjar vi få så många förfrågningar, att vi måste säga Nej. Det är naturligtvis tråkigt eftersom förfrågningarna samtidigt är ett bevis för att vi börjar nå ut med boulesporten som ungdomsidrott. Men vi är fortfarande en liten bouleförening sett till antal aktiva medlemmar, och några få bär ett tungt lass. Alla kan i princip förklara hur boule går till, men det är viktigt vilka som håller i aktiviteterna. Aktiviteterna ska inte bara genomföras – de ska vara positiva och leda framåt för de som deltar, de som arrangerar och naturligtvis också för oss. Att enbart visa upp boulen, blir idrottsturism och kanske ett kul men förgängligt inslag.

– Idrottsdagen med Cybergymnasiet, är ett bra exempel på hur vi jobbar. Det blev mycket uppskattat. Eleverna spelade engagerat, det var kö till boulebanan hela dagen och vi som var där hann aldrig gå ifrån för lunch. Dagarna efter Idrottsdagen började jag och den ansvariga idrottsläraren på Cybergymnasiet, att planera för att starta upp en mer regelbunden bouleverksamhet på prov under höstterminen.

– Vill man bygga upp en ungdomsverksamhet utan naturliga rekryteringsvägar, måste pedagogiken gå hand i hand med entreprenörskapet. Vad gör vi? Hur gör vi det? Varför gör vi det? För vem gör vi det? Och hur följer vi upp det? Kan vi göra en fortsättning? Spin off-effekterna.

Idag är AIK Boule den enda bouleföreningen i Stockholm med en pro-aktiv barn- och ungdomsverksamhet.

– Det är lite tråkigt, för vi har inga andra föreningar att snacka ihop oss med eller lära av eller hitta på saker tillsammans med. Om vi om ett par år kanske står med 25, 50 eller 100 juniorer i vår verksamhet, kommer de antagligen inte att ha några jämnåriga att spela mot i andra föreningar i Stockholm. Ungdomsboulens framtid i Stockholm, får inte stå och falla med en enda förening.

– AIK-devisen ”Vi är överallt” är inte en kaxig slogan för oss – det är så vi jobbar, säger AIK Boules ordförande Jonas Almquist. Så långt vi bara orkar och kan, vill vi vara överallt där vi kan skapa intresse för boule som barn- och ungdomsidrott.

– Om några fastnar för boulen men av olika skäl inte vill spela i AIK, har vi ändå gjort något bra för ungdomsboulens utveckling i Stockholm. Sedan är det bara att hoppas att de får samma prioritet som de skulle ha fått i AIK. För de som väljer spel i AIK Ungdomsboule, kommer att få den roligaste och bästa ungdomsverksamhet vi förmår att skapa.

Men allt det där ligger framåt i tiden, menar Jonas Almquist.

– Efter sommaren får vi utvärdera alla aktiviteter, vad som fungerat och vad vi behöver skruva på till nästa år för att det ska fungera ännu bättre. Det handlar mycket om Learning by doing. Att våga prova idéer och att våga misslyckas för att lyckas längre fram.

Tålamod och långsiktighet. Allt har sin tid och just nu är fokuset inställt på Skolavslutningsfirandet i Skytteholmsparken. Det blir också startskottet för en sommar av Sommarlovsboule i Solna, i samarbete med Solna Stad/Kultur&Fritid. Utskick har gått ut till alla målsmän i Solna. Affischer har satts upp på strategiska platser i Solna. Fler marknadsföringsåtgärder kommer under veckan.

– Sedan får vi se hur det landar, säger Jonas Almquist.

Men varje eftermiddag måndag till fredag hela sommaren, kommer tjejer och killar mellan 6 – 17 år att kunna spela boule gratis. Bouleklot lånar man på plats, och man är med när man vill och så ofta som man vill.

Är man inte redan medlem i AIK, bjuder AIK Ungdomsboule på medlemskapet året ut. Dessutom bjuder man på aktivitetsavgiften för resten av året, för de som vill fortsätta att spela boule när sommarlovet är slut.

Idrott i AIK kan inte bli billigare.

I Solna Stads sommarlovsguide kan du läsa mer om Sommarlovsboulen.

https://evenemang.solna.se/item/sommarlovsboule/3k86v0u8slmhtiljiv3dz6870o5wjyhv

Eller så kan du höra av dig till boule@aik.se