Säsongssummering, AIK Handboll

Säsongen 2013/2014 är nu över och AIK Handboll är i full gång med att starta upp säsongen 2014/2015.

Mycket har hänt och vi tänkte sammanfatta en del här. Vill ni veta mer får ni gärna höra av er till oss på handboll@aik.se.

Om vi startar på seniorsidan hade vi två helt olika förutsättningar på herrsidan respektive damsidan. Herrarna hade vi dragit ur division 2 till division 3 på grund av att många spelare flyttade från laget eller skulle lägga av.

herrar_06_mn

Första matchen för herrarna var mot Enköping och AIK hade endast tre spelare kvar från föregående säsong. Istället var laget föryngrat med 5-10 år och större delen var egna produkter. Spelet var riktigt bra med högt tempo, stort engagemang och matchen vann man enkelt.

Tipsen inför säsongen pekade på en tredje till femte plats, men spelet lovade mycket bättre än så. Efter halva säsongen hade man ledningen i tabellen och det var tre lag som hade visat sig tillhöra toppen. Mot slutet av säsongen kom dock några onödiga förluster mot lag längre ned i tabellen vilket gjorde att Uppsala HK kunde dra ifrån och bli ohotade ledare.

herrar_07_mn

Spännande ända in i slutsekunderna
Istället uppstod en tät kamp om kvalplatsen till division 2 med Falu HK. Inför sista matchen hade vi allt i egna händer och hade dessutom en stor ledning i halvtid, men tappade spelet helt i andra och förlorade med 1 mål och därmed också kvalplatsen. Inför kommande säsongen har vi fått tillbaka några gamla AIK:are, men också tappat några tongivande. Målsättningen kommer ändå vara att vinna serien och kliva upp till division 2.

damer_08_mn

Division 2-premiär för damlaget
På damsidan hade man istället vunnit division 3 på ett övertygande sätt och var nya i division 2. Laget gick in i säsongen med målsättningen att etablera sig i division 2 och slippa kval. Här gick det också riktigt bra och allt bara flöt på. AIK:s damer slog lag efter lag och hade ledningen efter halva säsongen. Man hade tyvärr fått ett antal skador på några tongivande spelare under säsongen, men truppen som fortfarande var hel gjorde riktigt bra ifrån sig och vann de matcherna man behövde.

damer_07_mn

Det fanns några bottennapp med storförlust mot Enköping och oavgjort mot Täby, men efter 18 av 22 omgångar hade man fortfarande ledningen. Dock återstod en tuff avslutning med tre matcher mot lagen som låg tvåa, trea och fyra. Tyvärr åkte man på tre raka förluster och två av dem med endast 1 mål och där man båda gångerna haft ledningen med mindre än 10 minuter kvar att spela.

damer_09_mn

Inför sista matchen stod det redan klart att man kunde som bäst hamna trea och det verkade som att nervositeten försvann då och man avslutade med att ta en klar seger mot HF SIF, som även stod som vinnare av serien. Målsättningen överträffades med råge och man fick en massa självförtroende och känslan är att man borde ha chansen att ta klivet upp till division 1 redan nästa säsong.

Ungdomssektionen växer
På ungdomssidan håller vi fortfarande på att växa som förening och försöker fylla på med lag underifrån. Flicksidan ser mycket bättre ut än pojksidan, där äldsta laget är födda 2001. På flicksidan saknar vi enbart lag för de födda 1998-1999. Alla lagen har spelat seriespel och gjort det riktigt bra.
Om man skall framhålla något lag skulle jag vilja peka på tjejerna födda 2001 som haft en riktigt bra utveckling under året och haft det tufft tidigare. Vi får hoppas att de fortsätter på samma sätt även nästa säsong.

Ett annat lag som också gjort riktigt bra ifrån sig är tjejerna födda 2000, som deltog i ungdoms-SM för de födda 1999 och gick till steg 3 och missade steg 4 med något enstaka mål. När de nästa år spelar mot jämnåriga får vi hålla tummarna att de tar sig till steg 4 eller kanske hela vägen till steg 5. Man lyckades även vinna Västerortscupen och förlorade i semifinalen på Hallbybollen. Egentligen skulle man vilja säga något om alla lagen, men tyvärr finns det inte plats för det. Roligt är det att vi har så många glada och engagerade ledare, samt många duktiga spelare.

Handbollsskolan utvecklas
Vi jobbar även mycket med handbollsskolan för att rekrytera nya spelare till de yngsta lagen. Till nästa säsong får vi ut ett pojklag och ett flicklag för de födda 2005 och vi har riktigt bra med deltagare i handbollsskolan för barn födda 2006 och 2007. Vi har under året haft runt 100 st deltagare på handbollsskolan och är totalt cirka 350 st aktiva inom handbollen. Vi vill fortsätta att växa under de kommande åren och målsättningen till 2018 är att vi inte skall sakna några som helst lag på vare sig pojk- eller flicksidan.

Under sommaren tar vi ledigt i handbollen, men innan dess skall vi spela och arrangera turneringen Eken cup. Den spelas utomhus på Gubbängsfältet 14-17 juni och där kommer alla våra lag att delta. Om ni vill se en folkfest och en massa bra och rolig handboll skall ni ta er ut till Gubbängen på lördagen eller söndagen.

Inför nästa säsong väntar snart ett årsmöte och sedan planering för alla lagen. Kom gärna ned och stöd våra lag i hallarna under nästa säsong. Seniorerna spelar sina matcher i Solnahallen eller Råsta Park och ungdomslagen har alltid matcher i Tallbackaskolan på lördagar. Förhoppningsvis ses vi i någon hall den kommande säsongen.

Handbollshälsningar,
Erik Hammarberg

Bilder: Magnus Neck