Vi sörjer Lennart Johansson

AIKs störste internationelle ledare genom tiderna, Lennart Johansson avled natten till den 5 juni. Han skulle fyllt 90 år den 5 november. Vi är många som sörjer honom, inte endast för hans gärningar, utan för att han var en person som brann för det han trodde på.

Jag hade äran att träffa Lennart för bara några veckor sen. Han satt vid sitt skrivbord på Svenska Fotbollförbundet. Trots att han var märkt av den stroke han just hanterat, var han vänlig och intresserad.

Stolt över att vi skulle fortsätta hans arbete med att hålla ihop AIK, glad över att vi, han och jag, fick ett samtal som handlade om det han älskade så högt, AIK och möjligheterna att skapa förutsättningarna för alla ungdomar att kunna idrotta. Och förstås internationell fotboll, där han sannerligen var en av de allra största ledarna. En man som hade en vision, en passion och en vilja att skapa något nytt, något bättre. En man som avskydde korruption, och som han sa till mig, fjäsk.

En stark person säger ifrån och står för sina värderingar, även om det blåser snålt. En stark person har också mycket kärlek i sig, och kan ge uppskattning.

Sådan var Lennart Johansson. Han är djupt saknad, av hela AIK, av Fotbolls-Sverige och Fotbolls-Världen.


Världen känns betydligt fattigare idag, än igår.

 

Cecilia Giertta, Ordförande AIK

 

Karriär:
Ordförande i AIK 1967-1980
Ordförande i Svensk Elitfotboll 1978-1984
Ordförande i Svenska fotbollförbundet 1985-1990
Ordförande i Uefa 1990-2007
Förlorade val till Fifa-ordförande 1998
Styrelseledamot i Tipstjänst 1984

Meriter:
Skapade Champions League i dess nuvarande form
Namnger SM-pokalen ”Lennart Johanssons pokal”
Invald som nummer 27 i svensk fotbolls Hall of fame 2007

Med anledning av vår klubbkamrat Lennart Johanssons bortgång natten till idag så anordnar AIK Fotboll en minneslund vid statyn av Isidor Behrens och Putte Kock på Putte Kocks plats utanför Friends Arena. Vi uppmanar allmänheten att besöka lunden för att dela vår sorg och att rikta en tanke till Lennarts anhöriga i denna svåra stund.
AIK Fotboll